Direct naar de inhoud
Word lid
klassefoto

Humafest!

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Op Wereldhumanismedag (21 juni) viert De Amsterdamse Mavo het Humafest. Hoe vieren ze dit bijzondere feest? Een terugblik door docent Aron Borger.

Niet geheel toevallig wordt Wereldhumanismedag, symbolisch, op de Dag van het Licht op 21 juni gevierd. Hoe kon dit leuker gebeuren dan met een Humafest(ival) waar elkaar ontmoeten, samenwerken en maatschappelijke bewustwording centraal stonden!

Zoals veel sectoren, heeft het onderwijs het afgelopen jaar een flinke knauw gekregen door corona. De mogelijke effecten van online, en op veel scholen later hybride, les krijgen zullen zich in de komende jaren openbaren. De school als langst lopende socialiserende instituut in het leven van jonge mensen heeft niet alleen de opdracht om te kwalificeren maar ook om te vormen. In veel politieke discussies over de mogelijke effecten van de pandemie op schoolse (cognitieve) achterstanden lijkt de vraag of er ook achterstanden ontstaan in het socialiseren en subjectivering van leerlingen zich meer op de achtergrond af te spelen.

Humanistische waarden op school

Op de Amsterdamse Mavo (DAM) hebben wij de drie doeldomeinen van het onderwijs, kwalificeren, socialiseren en subjectiveren (persoonsvorming) even belangrijk gemaakt; het begeleiden in de ‘menswording en (mede)menselijkheid (humanisering) is dus net zo belangrijk als het behalen van een diploma. Deze socialiserende (en humaniserende) waarden van de school zijn terug te vinden in de pedagogiek, het hele onderwijscurriculum en de burgerschapsopdracht. Het Humafest bood een mooie gelegenheid om samen met elkaar deze waarden tot uiting te brengen.

Herbronnen na ‘donkere tijden’

De viering van Wereldhumanismedag op de humanistische voortgezet onderwijsschool De Amsterdamse Mavo stond in het teken van de ‘donkere’ coronatijden afschudden en de mooie en ‘lichte’ tijden voor de toekomst omarmen. Het Humafest op DAM kan zowel gezien worden als een consolidatie als een herbronning van de humanistische vorming van het afgelopen jaar. De docenten bereiden een festival voor waarin de leerlingen met elkaar, door de jaarlagen heen, in kleine groepjes verschillende onderdelen, areas, afgingen. Iedere area had een thema en een kleine (spel) opdracht waarin samenwerking, ontmoeting of een thema binnen mensenrechten, democratie of duurzaamheid centraal stonden. Een strakke, covidproof en ontspannen organisatie zorgde ervoor dat de verschillende groepjes leerlingen alle onderdelen van het festival konden bezoeken. Zo was de rustieke en groene aula versierd met een een slinger met opgeblazen containerzakken. Hier werden de ‘climate games’ gehouden.

Iedere leerling werd geprikkeld met spelletjes over het klimaat en duurzaamheid, de leerlingen konden hun verdiende ‘munten’ doneren aan een goed doel. Op het schoolplein werden fanatiek festival games gespeeld; inzicht en samenwerking werden hierbij op de proef gesteld en de regen had geen invloed op het spelplezier. In het park speelden de leerlingen een door de school ontwikkelde HUSP (humanistisch spel) waarbij hun kennis over mensenrechten en democratie werd getest. Net zo belangrijk waren de onderdelen waarin de leerlingen even lekker dansten in een silent disco of de versieringen maakten voor op het schoolplein om het festival af te sluiten met patatje mayo van de Frietfiets.

Nu, een aantal dagen na het festival, kijken wij als docenten terug op een succesvolle dag! Niet alleen voor de leerlingen was een dergelijke dag super leuk om te ervaren; ook voor de docenten was het evenement broodnodig om weer ‘normaal’ plezier te maken met de leerlingen.

Door Aron Borger, docent Geschiedenis en coördinator humanistische vorming

De Amsterdamse Mavo is de eerste humanistische school in Nederland. Op deze school is betrokken zijn bij de wereld om je heen minstens zo belangrijk als het leren. van Franse woordjes. Meer over de Amsterdamse Mavo op deamsterdamsemavo.nl

Deel dit

Tags: #Humanisme #Onderwijs & opvoeding #wereldhumanismedag

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.