Direct naar de inhoud
Word lid

“We zijn nog geen Rusland”

Type content: Nieuws Categorieën: Voor een vrij Europa Gepubliceerd op:

Imre Szijarto (28) is van Hongaarse komaf, maar woont in Berlijn. “Ik voel me als homoseksueel meer op mijn gemak in een stad als Berlijn.”

“Normaal gesproken woon ik in Berlijn, maar door de huidige Covid-19-pandemie ben ik tijdelijk terug bij mijn ouders in Boedapest. Ik voel me als homoseksueel meer op mijn gemak in een stad als Berlijn waar de mensen toleranter zijn. Het is niet zo dat je hier in Hongarije vervolgd wordt. We zijn nog geen Rusland, bij lange na niet. Blijf je als homopaar gewoon thuis en ga je niet hand in hand door een park  lopen of openlijk zoenen op straat, dan is er niet veel aan de hand. Zelf ben ik een keer op straat geïntimideerd, maar dat doet me niet zoveel.

“Er is van de democratie van Hongarije weinig meer over”

Wel is de Hongaarse politiek behoorlijk homofoob. Zo heeft de politicus István Boldog in de zomer van 2019 opgeroepen tot een boycot van een Coca Cola-reclamecampagne, omdat er homo’s in te zien waren. Het zou te provocerend zijn. Nog erger. Onze parlementsvoorzitter László Köver vergeleek adoptie van kinderen door stellen van hetzelfde geslacht met pedofilie!

Imre Szijarto
Imre Szijarto

Hongarije deed dit jaar niet mee aan het Songfestival. Er is niet openlijk gezegd dat het Songfestival te gay zou zijn, maar iedereen snapt dat dit erachter zit. Mij houdt het Songfestival eerlijk gezegd niet zo bezig, maar ik denk wel dat als je jonger bent en nog niet uit de kast gekomen bent, dit soort dingen niet bepaald helpen. Homofobie is ook gevaarlijk. Hongarije heeft een geschiedenis waarin minderheden werden vervolgd. Het kan alle kanten op gaan. Welke, weet ik niet. Maar we moeten wel alert zijn. Dit geldt zeker ook voor de Europese Unie. Orbán heeft met zijn tweederde meerderheid in het parlement de mogelijkheid om de grondwet te wijzigingen. Dat zal hij zeker doen, maar steeds in kleine stapjes, zodat niemand er acht op slaat. Hij is zelf een jurist, dus hij weet precies hoe ver hij kan gaan. Uiteindelijk is er van de democratie van Hongarije weinig meer over.

Zeker ten tijde van corona heeft hij vrij spel. Orbán is nu bezig met een nieuwe transgenderwet, midden in een pandemie! Hij moet zich bezighouden met gezondheidszaken en proberen mensen economisch bij te staan. Wat doet hij? Hij voert allerlei controversiële wetten door. Heb je kritiek, dan kun je zo van je bed worden gelicht. Iedereen die ten tijde van de noodtoestand ‘valse’ informatie verspreidt kan opgepakt worden en zelfs gevangenisstraf krijgen. Maar wat is ‘valse’ informatie? Wie bepaalt dat: de regering, Orbán?”

Voor een vrij en liefdevol Europa

Europa is meer dan een economische gemeenschap. Meer dan een politieke macht. Meer dan de Champions League of het Eurovisiesongfestival. Europa is de bron van vrijheid. Van gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt.

Lees in ons dossier waarom wij ons met een vrij Europa bezighouden en wat we doen.

Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel dit

Tags:#Democratie#Hongarije#lgbtq#vrijheid van denken

Lees meer

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.