Direct naar de inhoud
Word lid
Niña Weijers

Mijn Europa: Niña Weijers

Type content: Nieuws Categorieën: Voor een vrij Europa Gepubliceerd op:

Soms weet je pas was je mist als het bedreigd wordt. Nu verworvenheden in het geding komen, worden de tot dan toe onzichtbare privileges van Europa zichtbaar, ontdekte schrijver Niña Weijers.

“Europa heeft verreikende invloed op de manier waarop we in Nederland, of waar dan ook in de EU, kunnen leven. Maar het is bijna onzichtbaar, waardoor mensen zich geen Europeaan voelen. Dat is natuurlijk een heel bevoorrechte positie, om te kunnen zeggen: ik merk helemaal niks van Europa. Terwijl Europa structureel ontzettend verweven is met bepaalde verworvenheden en manieren waarop wij vrij kunnen leven. Ik denk dat de Europese privileges heel lang als een natuurlijke staat zijn gezien.

Nationalisme

Dat is nu aan het veranderen door de wederopstanding van nationalisme en rechts-populisme. Mensen beginnen te denken: dit gaat een andere kant op dan ik gewend ben. Want zodra bepaalde verworvenheden met betrekking tot vrouwenrechten en minderheden – die we mede dankzij Europa hebben kunnen bevechten – in gevaar komen, denk ik dat men goed ziet dat Europa wel degelijk een harde realiteit is waar we in leven. En niet iets waar je zomaar van kan zeggen: ik denk er nooit over na, dus ik heb niks met Europa. Ook zonder dat je erover nadenkt ben je onderdeel van een bepaald soort maatschappij waar je een bepaald soort geschiedenis hebt. Ook als je die geschiedenis niet kent,  ben je er alsnog onderdeel van.”

Niña Weijers (1987) is schrijver. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Haar debuutroman De Consequenties (2014), haalde de Libris literatuurprijs shortlist van 2015.

Ja, ik kies voor een vrij en liefdevol Europa

Ik sta voor gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt

Voor een vrij en liefdevol Europa

Europa is meer dan een economische gemeenschap. Meer dan een politieke macht. Meer dan de Champions League of het Eurovisiesongfestival. Europa is de bron van vrijheid. Van gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt.

Lees in ons dossier waarom wij ons met een vrij Europa bezighouden en wat we doen.

Sjors Roeters
Sjors Roeters
Redacteur / Online campagnemedewerker

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.