Direct naar de inhoud
Word lid
Neil Datta

Mijn Europa: Neil Datta

Type content: Nieuws Categorieën: Voor een vrij Europa Gepubliceerd op:

Onder het mom van religie bedreigt een ultraconservatieve lobby vrouwenrechten en seksuele vrijheid. Ngo’s, media én de Europese kiezer moeten alert zijn, vindt Neil Datta, secretaris van het Europees Parlementair Forum voor seksuele en reproductieve rechten.

Neil Datta

Is er een bedreiging van vrijheid en gelijkheid in Europa op dit moment?

“Ja, en het is een nieuw soort bedreiging. Er is een groeiend aantal groepen dat de ambitie heeft om andermans rechten en vrijheden in te perken onder het mom van religie.“

Wat kunnen Europeanen hiertegen doen?

Ten eerste, realiseer wat er aan de hand is. De afgelopen tien à twaalf jaar is er een nieuwe sociale beweging opgekomen die tegen mensenrechten ageert. Het is geen lokaal of nationaal, maar een Europees fenomeen. Deze bewegingen zijn onderling sterk verbonden. We weten dat ze elkaar regelmatig ontmoeten en strategieën uitwisselen.

Ten tweede, deze mensen geven niet echt om religie – het maakt ze niet uit of mensen in Jezus Christus geloven. Ze hebben een politieke agenda. Ze willen toegang tot de macht. Het is dus een anti-vrijheidsagenda met religie als dekmantel om acceptabel over te komen. Kiezers moeten daarom heel bewust stemmen.
De taak van ngo’s en de media is om kiezers goed te informeren over deze extreemrechtse, anti-mensenrechtenkrachten.

Ja, ik kies voor een vrij en liefdevol Europa

Ik sta voor gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt

Naast stemmen, wat kunnen mensen hier verder tegen doen?

We worden nu geconfronteerd met nieuwe sociale bewegingen die op basis van mensenrechten zeggen te spreken, terwijl ze die juist ondermijnen. We dachten dat de strijd gewonnen was. Maar dat is niet zo. Daarom zou iedereen sociale bewegingen voor vrouwenrechten en seksuele vrijheden weer actief moeten steunen.

Europeanen zijn erg goed in protesteren, bijvoorbeeld om klimaatverandering tegen te gaan, met duizenden tieners die klimaatstakingen organiseren. Maar zelfs in progressieve landen als Nederland wordt het recht op abortus bijvoorbeeld weer aangevochten door bepaalde groepen.

Het is goed ons te realiseren dat kwesties als vrouwenrechten en lhbtqia+-rechten niet de strijdbewegingen zijn van de vorige generaties, van de jaren 1970 – ze zijn ook vandaag nodig.

Neil Datta is secretaris van het Europees Parlementair Forum voor seksuele en reproductieve rechten. Hij doet al jaren onderzoek naar de groeiende, ultraconservatieve anti-mensenrechten lobby.

Voor een vrij en liefdevol Europa

Europa is meer dan een economische gemeenschap. Meer dan een politieke macht. Meer dan de Champions League of het Eurovisiesongfestival. Europa is de bron van vrijheid. Van gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt.

Lees in ons dossier waarom wij ons met een vrij Europa bezighouden en wat we doen.

Sjors Roeters
Sjors Roeters
Redacteur / Online campagnemedewerker

Deel deze pagina

Lees meer

  • Voor een vrij Europa

  • Ik kies voor een vrij en liefdevol Europa

  • “Mijn naam stond op een zwarte lijst”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.