Direct naar de inhoud
Word lid
Dore van Duivenbode

Mijn Europa: Dore van Duivenbode

Type content: Nieuws Categorieën: Voor een vrij Europa Gepubliceerd op:

Ik voel me sterk Europeaan, juist als het niet goed gaat. Misschien ook omdat ik zoveel in Polen ben en met de geschiedenis geconfronteerd word, vertelt Dore van Duivenbode, journalist en maker van de VPRO-serie Moja Polska!

“Ik denk dat groepen mensen in Polen, waaronder de ultraconservatieve regeringspartij PiS, het land de afgelopen jaren enorm hebben zien veranderen en het gevoel hebben dat ze de Poolse identiteit aan het verliezen zijn. Het heeft veel met angst te maken. Ze zien het land veranderen en hebben het gevoel dat ze er geen grip meer op hebben.

Aan de ene kant vind ik dat Polen de tijd moet hebben zichzelf te ontwikkelen. Aan de andere kant hoop ik ook dat we bij bijvoorbeeld strenge abortuswetgeving Poolse vrouwen kunnen helpen. Zoals ik andersom, mocht er hier een ultraconservatieve partij aan de macht komen, ook hoop dat er dan vanuit Duitsland hulp zou komen om het recht op abortus te behouden. Ik hoop dat we in Europa zij aan zij staan.

Het heeft gewoon veel tijd nodig. Langzaamaan gebeuren er dingen. Dat komt ook omdat Polen een jonge democratie is en niet veel ervaring heeft met het democratisch bestel. Hoe pijnlijk dat ook kan zijn, kunnen mensen zich de democratie stukje bij beetje toe-eigenen bijvoorbeeld door te protesteren.

Ik voel me heel sterk Europeaan, juist op momenten dat het niet goed gaat. Bij Brexit bijvoorbeeld. Dan voel ik dat we het allemaal zouden kunnen verliezen. Het is misschien ook omdat ik zoveel in Polen ben en veel met de geschiedenis geconfronteerd word, waardoor ik voor de veiligheid in Europa ook het belang van de Europese Unie zie. Ik wil niet tornen aan de onderhandelbaarheid daarvan.

Europa is een droom

De Poolse dichter en essayist Adam Zagajewski spreekt in De Groene Amsterdammer over de droom van Europa. Europa is voor mij ook meer dan een bureaucratisch systeem; het is een droom die we met zijn allen moeten koesteren. Als je het alleen maar als een verdrag ziet, als een hoop papieren, dan torn je aan de droom. Het moet juist iets gemeenschappelijks zijn wat Nicht im Frage is, wat we niet kunnen laten afbrokkelen. Die droom van Europa betekent voor mij broederschap, veiligheid, vrijheid, uitwisseling van ideeën en personen, verbondenheid. Dat we elkaar steunen en dat het belang van mede-Europeanen even zwaar weegt als het belang van mede-Nederlanders.

Ik vind het heel belangrijk om me nu uit te spreken, omdat het uiteindelijk overal kan gebeuren dat bepaalde vanzelfsprekendheden bij een wijziging van regering in het gevaar komen. Vanzelfsprekendheden zouden vanzelfsprekendheden moeten blijven. Daar moeten mensen zich voor uitspreken. In Nederland en ook in andere EU-landen. Ik vind dat iedereen in de EU dezelfde rechten zouden moeten hebben.”

Dore van Duivenbode is schrijver/journalist voor printmedia, online en televisie. Ze maakte voor de VPRO de serie over het Polen van nu, Moja Polska, ofwel Mijn Polen

Ik kies voor een vrij én liefdevol Europa

Ik sta voor gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, wie je ook liefhebt

Voor een vrij en liefdevol Europa

Europa is meer dan een economische gemeenschap. Meer dan een politieke macht. Meer dan de Champions League of het Eurovisiesongfestival. Europa is de bron van vrijheid. Van gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt.

Lees in ons dossier waarom wij ons met een vrij Europa bezighouden en wat we doen.

Sjors Roeters
Sjors Roeters
Redacteur / Online campagnemedewerker

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.