Direct naar de inhoud
Word lid
Hart met sterren eromheen

Familiewaarden? Niet zo aaibaar als je denkt

Type content: Nieuws Categorieën: Voor een vrij Europa Gepubliceerd op:

Europese burgers dreigen steeds meer basale rechten te verliezen. Wij pleiten voor een vrij en liefdevol Europa. Stem lief op én na 23 mei.

Wie kan er tegen familiewaarden zijn? Het klinkt aaibaar maar in het huidige Europa zijn familiewaarden echter helemaal niet gezellig. Pleitbezorgers die de term ‘familiewaarden’ gebruiken, staan vaak voor een harde reactionaire politiek waarbij de vrijheid om je persoonlijke invulling aan leven, liefde en dood te geven, stevig wordt ingeperkt. Waar vrouwen en mannen, hetero’s en homo’s niet gelijk zijn en het recht op abortus ter discussie staat. Het gaat veelal om coalities tussen rechts-nationalistische en ultraconservatief christelijke organisaties en partijen.

Wij kennen deze coalities in Nederland eigenlijk niet. Persoonlijke vrijheid en gelijkheid van mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s worden ook door rechts-nationalistische partijen onderschreven. Hun vertegenwoordigers in Europa dreigen echter in fracties met ultraconservatieve christenen te komen. Want in Europa ontstaat een steeds krachtiger coalitie tussen die stromingen.

Zo is sinds 2013 het Agenda Europe-netwerk actief. In dit verband strijden zo’n 50 conservatieve organisaties en individuen tegen mensenrechten, vrouwenrechten en lhbti-rechten. En het gaat ook over vrije keuzes van hetero’s, zoals wel of niet trouwen.

Agenda Europe heeft inmiddels invloed in dertig landen en probeert voet aan de grond te krijgen in het Europees parlement. Deze coalitie was al eerder actief in de Verenigde Naties waar ook samengewerkt wordt met streng islamitische landen. En ook in Afrika en Zuid-Amerika neemt de invloed toe. In Nederland worden deze conservatieve bewegingen vaak weggezet als marginale relikwieën die een achterhoedegevecht voeren.

Sta voor een vrij én liefdevol Europa

Laat van je horen!

Basale rechten in gevaar

Maar in Europa gaat het niet om een krimpende achterhoede. De beweging wordt professioneler en invloedrijker en de lijntjes met Nederland zijn opvallend kort. Kees van der Staaij (SGP) was met Europese leiders, waaronder de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini, aanwezig bij het ultraconservatieve World Congress of Families in Verona. De European Christian Political Movement, de beweging die zich afzet tegen basale persoonlijke vrijheden, zetelt in Amersfoort. Regeringspartij ChristenUnie is vertegenwoordigd in het bestuur en de SGP in de raad van advies.

De gezamenlijke tegenstem is steeds luider. Een recente Europese resolutie waarin landen werden opgeroepen om vrouwenrechten en rechten van homo’s te blijven beschermen en kinderen goede seksuele voorlichting te geven, haalde nog wel een meerderheid maar kreeg de tegenstem van zowel het Europa van Naties en Vrijheid (waar de PVV lid van is) als van de Europese Conservatieven en Hervormers (waar SGP en ChristenUnie lid van zijn en FvD graag in wil).

Blijkbaar zijn in Nederland ingenomen standpunten geen garantie voor Europa. Wij pleiten voor een vrij en liefdevol Europa, waarin gelijkheid en ruimte voor persoonlijke keuzes is als het gaat om leven, liefde en dood. We roepen alle toekomstige Europarlementariërs op om dit te steunen, ongeacht de fractie waarvan ze deel uitmaken. Stemslief op en ná 23 mei.

Dit opiniestuk is op 18 mei gepubliceerd in het Algemeen Dagblad. 

Voor een vrij en liefdevol Europa

Europa is meer dan een economische gemeenschap. Meer dan een politieke macht. Meer dan de Champions League of het Eurovisiesongfestival. Europa is de bron van vrijheid. Van gelijke rechten voor iedereen, wie je ook bent, of wie je ook liefhebt.

Lees in ons dossier waarom wij ons met een vrij Europa bezighouden en wat we doen.

Christa Compas
Christa Compas
Directeur Humanistisch Verbond (2016-2021)
Boris van der Ham
Boris van der Ham
Voorzitter van het Humanistisch Verbond

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.