Direct naar de inhoud
Word lid
In actie voor wettelijke erkenning meerouderschap

Tijd voor erkenning meerouderschap

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood Gepubliceerd op:

Twintig jaar terug stelde Nederland als eerste het burgerlijk huwelijk open. Nu is het tijd voor een volgende stap: wettelijke erkenning van meerouderschap. Dat is nog altijd niet geregeld.

actie meerouderschap

Hoera! Het is 20 jaar geleden dat Nederland als eerste het burgerlijk huwelijk openstelde voor alle paren. Daar mogen we trots op zijn.

Maar als het traditionele gezin allang niet meer de hoeksteen van de samenleving is, waarom is de huidige gezinswetgeving dan nog niet aangepast? Nog altijd kan een kind wettelijk slechts twee ouders hebben.

Het Humanistisch Verbond komt op voor nieuwe gezinsvormen. We vragen om aanpassing van de wet. In 2016 drong de staatscommissie Herijking ouderschap aan tot modernisering van de wet, maar kabinet Rutte III hield vernieuwing in de ijskast. Met een nieuw kabinet in de maak en nu dit jaar ook CDA het Regenboogakkoord van COC heeft ondertekend, is er geen reden meer tot uitstel. Haal meerouderschap uit de ijskast!

Wij bestaan, we zijn er al! Erken en steun ons!
Rick Paul van Mulligen
Acteur

Actie homomonument

Donderdag 1 april is het precies twintig jaar geleden dat toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen het allereerste huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht sloot. Reden voor een feestje! Maar we zijn er nog niet. Op 1 april viert het Humanistisch Verbond bij het homomonument in Amsterdam 20 jaar opengesteld huwelijk. Tegelijkertijd komen we in voor wettelijke erkenning van meerouderschap. Dat doen we samen met COC, Meer dan Gewenst en verschillende meeroudergezinnen.

Job Cohen onderschrijft de noodzaak. Hij laat ons weten: “De meest bijzondere gebeurtenis tijdens mijn burgemeesterschap was zonder enige twijfel het feit dat ik het allereerste huwelijk van partners van hetzelfde geslacht ter wereld mocht sluiten. Dat was niet alleen bijzonder, maar ook prachtig: het betekent gelijkberechtiging voor mensen die gelukkig willen worden en zijn met iemand van hetzelfde geslacht. Dat daarmee alle beletselen voor een gelukkig leven nog niet gerealiseerd zijn, staat vast. LHBTI+’ers kunnen nog lang niet altijd het leven leiden zoals ze willen. Hun kinderen hebben niet dezelfde positie als kinderen van heterostellen. Ook na twintig jaar is de emancipatie bepaald nog niet voltooid – in de samenleving en aan het wetgevingsfront!

Job Cohen
Lang genoeg getreuzeld! Wij en onze kinderen willen NU erkend worden als het gezin dat wij zijn.

Waar lopen meeroudergezinnen tegenaan?

Daarom onze boodschap aan de politiek: kom op voor nieuwe gezinsvormen, pas de wet aan.

Meeroudergezinnen aan het woord

VRIJ DENKEN, SAMEN LEVEN. SINDS 1946.  

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk. Sluit je aan bij de groeiende humanistische beweging. Word vandaag nog lid! 

Deel dit

Tags:#20 jaar#huwelijk#meerouderschap

Nieuws en verhalen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.