Direct naar de inhoud
Word lid
borst-gaemers-header-nieuws

Socrateslezing van Carin Gaemers en Hugo Borst: de moraal ís het verhaal

Type content: Nieuws Categorieën: Geestelijke verzorging Goed oud Humanisme Leven, liefde en dood Gepubliceerd op:

Als je een oudere met dementie, die nog prima zelf naar de wc kan een luier aantrekt is die persoon gegarandeerd binnen twee, drie weken incontinent, waarschuwen Gaemers en Borst in de Socrateslezing op 5 april. Het is één van de schrijnende voorbeelden die verwijzen naar een falend -neoliberaal-systeem

borst-gaemers-header-nieuws

“Als je heel lang in die neoliberale bubble zit, zie je niet meer dat het een ideologie is.”

“Kunnen we stoppen met management by spreadsheet en terug naar moraliteit? Wij zijn geen extremisten, maar het is ons bittere ernst,” vinden Gaemers en Borst. Want door een falend -neoliberaal-systeem stevenen we af op een moreel failliete samenleving

Ze laten in de Socrateslezing voorbeelden zien die aantonen dat er meer moraliteit nodig is.  Van Daphne die met haar autisme weken lang in een isoleercel werd opgesloten, waardoor zij  nu in een rolstoel zit, tot de dood van een baby als gevolg van zware mishandeling. En meer recentelijk de dood van Anne Faber. Het zijn geen incidenten: “dit is een terugkerende reeks pijnlijke gebeurtenissen, waarbij allerlei instanties langs elkaar heen werken.” Je ziet het in de zorg, in het onderwijs, bij de politie, de krijgsmacht, in de rechtspraak en in de toenemende armoede in ons land.

Neoliberale bubble

De rode draad hier is ‘dat het autonome individu de norm is geworden en dat we neoliberalisme tot onze identiteit hebben gemaakt.’ “We denken als consument en we gedragen ons ernaar, zodat we het systeem dat hieruit is ontstaan voortdurend bevestigen en uitbreiden.” En het is die neoliberale bubble, die ervoor zorgt dat we ons gemeenschapsgevoel verliezen, niet meer solidair zijn en bewoners van zorginstellingen niet de zorg geven die ze zouden moeten krijgen. In veel zorginstellingen is het dan ook goed mis en zijn Gaemers en Borst, twee jaar na hun manifest Scherp op ouderenzorg nog steeds boos.

De afstand tussen bestuurder en de werkvloer -lees verzorgenden en de bewoners- is enorm. “Soms zorgt een beslissing van een foute bestuurder (meestal zijn dat mannen) voor ontzettend vies eten dat hij zelf niet zou willen eten, noch zijn moeder zou willen voorzetten.”

Begin met deze oplossingen

Een verkorte weergave van deze lezing verscheen ook in NRC

Carin Gaemers en Hugo Borst: de moraal ís het verhaal

Stap uit onze neoliberale bubble, Anders stevenen we af op een moreel failliete samenleving. Lees de aanbevelingen van Carin Gaemers en Borst.

Webredactie, Humanistisch Verbond

Deel deze pagina

Nieuws en verhalen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.