Direct naar de inhoud
Word lid
Algemeen instagram post

Onvoldoende steun voor gedragscode conversietherapie

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood LGBT-rechten Vrijheid Gepubliceerd op:

Grapperhaus vroeg het Humanistisch Verbond om de regie te nemen in het opstellen van een gedragscode tegen conversietherapie. Helaas is de uitkomst teleurstellend: er is onvoldoende steun.

In Nederland zou je vrij moeten zijn om te zijn wie je wilt zijn. Het is daarom ongewenst dat conversietherapie, of ‘homogenezing’, hier nog voorkomt. In samenspraak met nu demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben wij het initiatief genomen om met de andere levensbeschouwelijke en religieuze koepels een gezamenlijke gedragscode op te stellen. Een gedragscode die duidelijk maakt wat goede geestelijke zorg voor LHBTI+ personen is, waar conversietherapie niet bij hoort. Het resultaat is hier te downloaden.

Helaas heeft ons initiatief onvoldoende steun onder de religieuze koepels en blijft een gedragscode daardoor een lege huls. In onderstaande brief aan Grapperhaus stellen wij de demissionair minister op de hoogte van de teleurstellende uitkomst.

Brief inzake stand van zaken gedragscode conversietherapie

Onze oproep aan Grapperhaus om het dossier omtrent conversietherapie weer op te pakken

Ook doen wij aan een oproep. Wij vragen hem om alle religieuze gemeenschappen aan te sporen om zich uit te spreken tegen conversietherapie. En wij roepen hem op om via juridische wegen conversietherapie tegen te gaan. Aanvankelijk hadden wij twijfels bij een strafrechtelijk verbod. Nu brede steun voor de gedragscode uitblijft, kan een verbod voor activiteiten voor minderjarigen en kwetsbare groepen een belangrijk fundamenteel signaal afgeven: nee tegen conversietherapie! 

Naar aanleiding van onze brief en oproep aan Grapperhaus hebben Kamerleden Hatte van der Woude (VVD) en Jeanet van der Laan (D66) schriftelijke kamervragen gesteld.

Steven jongen met bril
Steven de Grauw
programmamanager Zorg en Zingeving

Deel dit

Tags:#Autonomie#liefde#politiek#Religie en kerk#vrijheid#wetgeving

Nieuws en verhalen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.