Direct naar de inhoud
Word lid

NVVE viert 40-jarig bestaan met euthanasiequiz

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood Gepubliceerd op:

9 januari 2013 leestijd 2 minuten

Welke cabaretier zei ooit ‘Ik heb mijn vrouw ook vrijwillige euthanasie voorgesteld’ en wie is verantwoordelijk voor de invoering van de euthanasiewet? Het zijn vragen uit ‘De Grote Euthanasie Quiz’ van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Op 23 februari 2012 bestaat deze vereniging 40 jaar. De NVVE strijdt voor keuzevrijheid van de mens aan het einde van het leven. Mede dankzij de NVVE bestaat in Nederland sinds 2001 de euthanasiewet. Deze wet geeft patiënten het recht om een arts te vragen om hulp bij het beëindigen van het eigen leven. De arts mag daarop ingaan als er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. 

Niet altijd juiste stervenshulp

Niet altijd krijgen mensen de stervenshulp die ze nodig hebben. Nu eens voldoet iemand aan alle criteria die de wet stelt, maar heeft de arts moeite met euthanasie. Dan weer interpreteren artsen de wet veel beperkter dan hij is bedoeld.

Daarnaast zijn er groepen mensen die zelden in aanmerking komen voor euthanasie of hulp bij zelfdoding: chronisch psychiatrisch patiënten, mensen die dement zijn of worden of ouderen die klaar zijn met leven (voltooid leven). In de praktijk wordt in deze gevallen zelden hulp verleend. Soms mógen artsen geen middelen voorschrijven waarmee iemand een mild einde aan het leven kan maken, in andere gevallen wíllen ze het niet. Het Humanistisch Verbond blijft pleiten voor adequate stervenshulp voor alle mensen met een duurzame diepgevoelde doodswens.

Relevant

De geschiedenis van de keuzevrijheid bij een waardig levenseinde komt uitgebreid aan de orde in een special nummer van het NVVE-ledenblad Relevant.

Doe mee en win een Uitbox!

Heeft u een goed geheugen voor feiten en belangrijke gebeurtenissen uit heden en verleden? Dan daagt de NVVE u uit De Grote Euthanasie Quiz te maken.Heeft u de meeste vragen goed en zit u het dichtst bij het antwoord op vraag 40? Dan dingt u mee naar een van de drie Uitboxen ter waarde van Eur 225,-

Uitburgeren

Praten over de dood is vaak een taboe en voelt ongemakkelijk. Maar als u nooit over de dood nadenkt, er nooit over praat en nooit iets vastlegt, dan weten uw vrienden en familie niet wat uw wensen zijn als u komt te overlijden.

Uw nabestaanden komen dan voor een hoop vragen en dilemma´s te staan. Het Humanistisch Verbond wil dit dit taboe doorbreken. Begin nu met ‘uitburgeren’ en verzamel al u ideeën en beslissingen in de  Uitbox.

Filosoof en arts Bert Keizer houdt op 7 februari een lezing onder de titel Uitburgeren: Hoe doe je dat? in Boxtel.

Het Humanistisch Verbond zet zich samen met partners als de NVVE in voor zelfbeschikking bij het levenseinde door het organiseren van debatten, politieke lobby of het mogelijk maken van films.  Vorig jaar organiseerden we een symposium over integrale levenseindezorg

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.