Direct naar de inhoud
Word lid
Foto van buisje

Lesbische vrouwen met kinderwens gediscrimineerd

Type content: Nieuws Categorieën: LGBT-rechten Gepubliceerd op:

Lesbische en alleenstaande vrouwen moeten, in tegenstelling tot hetero-stellen, een KID-behandeling (Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad) zelf gaan betalen. Tenminste als het aan minister Bruins (Medische Zorg) ligt. Verschillende belangenorganisaties ageren en steunen de campagne #magikjekwakkiedan? Het Humanistisch Verbond steunt de liefde en dus ook dit initiatief.

De afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, maar minister Bruins wil dat voortaan alleen toestaan als er sprake is van een ‘medische indicatie’.  Bruins heeft het advies van Zorginstituut Nederland (ZiN) hierover opgevolgd. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Lilianne Ploumen (PvdA).

De sociale redenen waar lesbische en biseksuelen vrouwen tot op heden een beroep konden doen – zoals het ontbreken van een mannelijke partner – is volgens de minister geen medische indicatie.

Indirecte discriminatie

Dat is niets minder dan indirecte discriminatie, vinden het COC en de stichting Meer Dan Gewenst. Want de vrouwen om wie het gaat betalen  vele duizenden euro’s en moeten soms veel risicovolle initiatieven nemen om toch zwanger te worden. Zoals Mirjam van Heugten, die haar verhaal vertelt aan De Volkskrant.

“Geen enkele kinderwens is medisch noodzakelijk. Voor hetero’s is het blijkbaar oké om geen zaad te hebben, maar voor ons niet?’ Toch heeft ze stille hoop dat de minister zich nog bedenkt – of zijn eigen sperma doneert. Daarom is ze de campagne #magikjekwakkiedan begonnen.

Steun de vrijheid in de liefde en onderteken de petitie hier.

Naschrift: Minister Bruins  zegt toe  – na vragen in de Tweede Kamer – dat inseminatie voor voor alle vrouwen in 2019 vergoed wordt. Lees meer in een artikel over  KID van de NOS

Geen enkele kinderwens is medisch noodzakelijk. Voor hetero’s is het blijkbaar oké om geen zaad te hebben, maar voor ons niet?’
Mirjam van Heugten in De Volkskrant

Steun de liefde 

Het Humanistisch Verbond staat voor een samenleving waar je vrij bent om zelf te bepalen over je leven, je liefde, je denken en je dood. Dit lieten we eerder zien met onze succesvolle Liefdesverklaring die door meer dan 55.000 mensen is ondertekend en onze campagne voor vrije abortuskeuzehulp. Dat betekent ook dat iedereen liefdevol ouderschap vorm kan geven. En de overheid moet hiervoor de mogelijkheden scheppen

Steun de liefde

Voor lang niet iedereen in Nederland is de liefde goed geregeld. Dat moet anders.

Mark Bos
Mark Bos
was Programmamanager onderwijs

Deel deze pagina

Tags:#liefde#vrijheid#wetgeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.