Direct naar de inhoud
Word lid
Dick Swaab

Helft volwassenen is bereid tot orgaandonatie

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood Met zorg naar elkaar omzien Politiek nieuws Gepubliceerd op:

Ruim de helft van de volwassen Nederlanders zegt na overlijden organen te willen afstaan. Dat is minder dan het aantal dat een orgaan zou willen ontvangen wanneer dit nodig mocht zijn. Dat wil namelijk tweederde wel. Levensovertuiging speelt daarnaast een belangrijke rol bij orgaandonatie.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de mensen zonder religieuze overtuiging zegt 61 procent bereid te zijn organen te doneren na hun dood. Dat is meer dan bij de gelovigen. Zo gaf van de moslims slechts 27 procent dat aan. Tussen de overige religieuze groeperingen zijn de verschillen op dit punt geringer en ligt het aandeel rond de 50 procent.

Gereformeerden zijn een uitzondering: zij zijn bijna net zo vaak als niet-religieuzen bereid orgaandonor te zijn. Op dit moment staan 3,1 miljoen Nederlanders geregistreerd als donor. Maar desondanks zijn er vorig jaar in Nederland 140 mensen overleden omdat ze niet op tijd een donororgaan kregen. Uit de cijfers van het CBS is niet duidelijk wat de achterliggende motieven zijn om wel of niet organen te willen doneren.

Uitburgeren doe je zo!

Praten over thema’s die met de dood te maken hebben is vaak een taboe en voelt ongemakkelijk, zo blijkt uit het tv-programma ‘Uitburgeren doe je zo’ dat HUMAN in 2011 uitzond. Want dat het leven én dat van onze vrienden en familie eindigt, daar denken we liever niet aan. Maar als u nooit over de dood nadenkt, er nooit over praat en nooit iets vastlegt, dan weten uw vrienden en familie niet wat uw wensen zijn als u komt te overlijden. Uw nabestaanden komen dan voor een hoop vragen en dilemma’s te staan.

Op Uitburgeren.nu vindt u tips en informatie over zaken die de moeite waard zijn om nu te overdenken en te bespreken. De artikelen zijn bedoeld om u te inspireren en kunnen als materiaal dienen om het ijs te breken en het gesprek met vrienden en familie aan te gaan. Deze site een productie van omroep HUMAN en het Humanistisch Verbond.

Bron: Redactie human.nl

Meer lezen?

Ouder worden en jezelf oriënteren hoort bij alle levensfases. Het biedt nieuwe kansen en mogelijkheden, omdat het gepaard gaat met het maken van nieuwe keuzes en het herijken van gewoontes en leefpatronen. Het HV zal dit thema de komende jaren met name uitwerken voor de fase waarin mensen hun werkzame leven en opvoeding van kinderen afronden en zich oriënteren op de tweede levenshelft, definitief stoppen met werken en zich gaan
verhouden tot het naderende levenseinde.

Deel deze pagina

Tags:#Religie en kerk#Seculier#Zelfbeschikking

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.