Direct naar de inhoud
Word lid

‘Ik denk dat veel moeders worstelen met het moederschap’

Type content: Nieuws Categorieën: Genderidentiteit Gepubliceerd op:

Van momfluencers tot de moedermaffia, online wemelt het van de ideeën over hoe je de perfecte moeder zou moeten zijn – en als je hier niet aan voldoet, kunnen de oordelen heftig zijn. Wat wordt er tegenwoordig verwacht van moeders en hoe heeft dit invloed op hen? Jaël Mulder is zelf moeder van twee zoontjes (4 en 6) en heeft meegemaakt hoe het is om beoordeeld te worden op haar moederschap.

“Ik denk dat veel moeders worstelen met het moederschap, vooral met de toenemende druk sinds de opkomst van sociale media. Er bestaat een overvloed aan meningen over wat het beste is voor je kind, die van alle kanten op je afkomen en soms zelfs opgedrongen worden. Als moeder kun je daar snel onzeker van worden, dat hoor ik van anderen en herken ik ook zelf.”

Schaamte

“Er rust een soort schaamte op het toegeven dat het zwaar kan zijn. Terwijl: het mág zwaar zijn, maar dan is het wel ingewikkeld om van alle kanten te horen te krijgen hoe je iets zou moeten doen. Dat begint overigens al vanaf het moment dat je zwanger bent; de ongevraagde adviezen die mensen je geven. In eerste instantie ben je ook geneigd daarnaar te luisteren. Je hebt het nooit eerder gedaan en je weet niet hoe het gaat lopen.”

“De ongevraagde adviezen, soms zelfs van vreemden, beginnen al vanaf het moment dat je zwanger bent.”

“Het wordt echter ingewikkeld wanneer adviezen elkaar tegenspreken of niet stroken met hoe jij naar het leven kijkt. Als je dan laat weten dat je het waarschijnlijk anders gaat aanpakken krijg je al snel de wind van voren. Het is alsof de ander jouw woorden ervaart als een aanval op hun eigen ouderschap. Natuurlijk is het ouderschap ook iets heel persoonlijks, iets dat je aan het hart gaat. Aan de andere kant zijn we allemaal ook zo verschillend.”

Je voelt dat mensen een mening hebben

“Bij mijzelf ging borstvoeding geven niet altijd van een leien dakje. Als mijn oudste huilde in het openbaar en ik merkte dat het een hongerhuiltje was maar het lukte niet direct om hem te laten drinken, voelde ik me ongelooflijk bekeken. Je voelt dat mensen er een mening over hebben terwijl je al bezig bent met iets wat je lastig vindt, dat is niet makkelijk. Borstvoeding geven is daarbij ook nog eens iets heel intiems. Dan zit je daar met je ontblote borst. Daar heb ik me weleens heel onzeker over gevoeld.”

“Bij mijzelf ging borstvoeding geven niet altijd van een leien dakje. De veroordelende ogen van de buitenwereld hebben me toen wel onzeker gemaakt.”

“Bij de tweede voelde ik me al zoveel sterker. Laat iedereen maar, dacht ik toen. Ik had alleen wel de ervaring van de eerste nodig om op dat punt te komen. Toen realiseerde ik me dat ik me ging richten op wat mijn kindje en ik nodig hebben en liet ik alle welgemeende maar ongevraagde adviezen van de buitenwereld buiten beschouwing. Die adviezen zaten al in mezelf, wist ik inmiddels. Soms is je kindje gewoon overprikkeld van de dag of heeft-ie huidhonger en wil hij gewoon de hele tijd bij je zijn. Dan kun je wel heel streng zeggen dat hij nooit op je borst mag slapen, maar het is ook een mens met behoeften. Als volwassene kun je ook heel verschillend in je energie zitten en aan andere dingen behoefte hebben.”

Onrealistisch beeld van ouderschap in sociale media

“Wat ik verdrietig vind is dat cijfers laten zien dat het shakenbabysyndroom enorm is toegenomen. Het gebeurt wanneer ouders of verzorgers zo gefrustreerd zijn dat ze een kindje zodanig door elkaar schudden dat het er ernstig blijvend letsel aan kan overhouden. Onderzoekers linken deze opkomst aan de druk die social media veroorzaakt. Veel mensen laten alleen maar zien hoe goed het met hun baby’tje gaat en hoe leuk het moederschap is. Zie je dat en voel je je al onzeker, dan raak je al snel gefrustreerd. Je krijgt zo’n onrealistisch beeld van het ouderschap voorgeschoteld.”

“Toen ik zelf zwanger werd besloot ik heel bewust om niet te veel momfluencers te gaan volgen.” Jaël Mulder

“Toen ik zelf zwanger werd besloot ik heel bewust om niet te veel momfluencers te gaan volgen. Ik dacht niet dat ik daar heel gevoelig voor ben, maar dat denkt waarschijnlijk iedereen. In de praktijk loopt het ook allemaal anders dan je denkt. Je kunt wel heel vrolijk voor je zien dat je borstvoeding gaat geven en met een hippe draagzak rondloopt, maar wie weet werkt het niet of vindt jouw baby het helemaal niet fijn.”

Trots

“Ondanks eerdere onzekerheid durf ik nu wel trots te zeggen dat ik een goede en leuke moeder ben. Ik probeer goed te luisteren naar mijn kinderen en geef ze de ruimte die ze nodig hebben; om zich op een bepaalde manier te voelen of om een dag op een bepaalde manier in te vullen. Ze mogen meebeslissen over wat we doen en wat we eten bijvoorbeeld. Dankzij die zelfstandigheid ontwikkelen ze ook een stukje zelfvertrouwen.”

“Als het om het moederschap gaat lijkt er soms geen midden te bestaan: of je bent een goede moeder of een slechte.”

“Tegelijkertijd merk ik wel dat ik geneigd ben snel mijn telefoon erbij te pakken op dagen dat ik moe ben of als er iets op werk speelt. Ook voel ik dan hoe ik me al bijna weer een slechte moeder voel, alleen omdat ik iets meer op mijn telefoon zit of hen tien minuten langer achter de televisie parkeer omdat ik nog een email moet schrijven. Dan zie je hoe diep dat soort ideeën zich in je hebben geworteld. Het is heel zwart-wit ook: of je doet het goed of je doet het slecht. Dat vind ik soms heftig. There’s no in between, lijkt het.”

Zwart-wit denken van de moedermaffia

“Ik heb het gevoel dat de moedermaffia dat zwart-witdenken in stand helpt houden. Er wordt fel gesproken over sommige zaken, terwijl je zou kunnen zeggen dat iets soms mínder goed is – maar niet meteen slecht. Laten we ons wat zachter opstellen naar elkaar. Laatst nog stond in de krant dat er historisch weinig borstvoeding wordt gegeven. Vervolgens valt iedereen weer over elkaar heen om daar iets van te vinden, waarbij sommige roepen dat je je kind essentiële voedingsstoffen ontneemt als je geen borstvoeding geeft. Dat zal vast, maar ieder kind is anders en iedere situatie is anders. Waarom voelen we ons zo genoodzaakt te oordelen over anderen? Je hebt geen idee wat eraan vooraf is gegaan. Volgens mij is onomstotelijk bewezen dat borstvoeding op zich beter is dan kunstvoeding, maar als een kind gevoed en geliefd wordt zijn we toch al een heel eind?”

“Het moederschap heeft mijn leven op de meest fantastische en ook leerzame manieren verrijkt.”

“Het moederschap heeft mijn leven in ieder geval op de meest fantastische en ook leerzame manieren verrijkt. Iedere avond wanneer ik in bed lig ben ik trots op het gegeven dat ik er weer een fijne dag van heb weten te maken voor de kinderen. Ze houden me ook continu een spiegel voor en bekijken de wereld met zoveel plezier en onschuld. Zij nemen waar, maar vinden daar niet meteen wat van. Dat is iets wat we als volwassenen ook best wat meer zouden mogen omarmen.”

Freelance journalist hedwig
Hedwig Wiebes
Freelance journalist

Deel deze pagina

A list of posts

Blijf op de hoogte

Verruim je blik met onze nieuwsbrief.