Direct naar de inhoud
Word lid

Debat over menswaardig sterven mag niet stilvallen

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood Gepubliceerd op:

30 januari 2018 leestijd 2 minuten

Albert Heringa is in hoger beroep veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf voor hulp bij zelfdoding. Hiertoe oordeelde het gerechtshof in Den Boschvandaag. Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder bij haar wens om te sterven. Het Humanistisch Verbond is teleurgesteld over de uitkomst en pleit voor aanpassing van de huidige wetgeving. 

Het oordeel van het gerechtshof brengt een einde aan een slepende zaak die begon in 2008. In dat jaar besloot Albert Heringa zijn moeder Moek te helpen bij haar wens om te sterven. De huisarts wilde niet meewerken aan euthanasie, waarop Moek (zie de DOCU) besloot tot zelfdoding. Heringa hielp haar om zo menswaardig mogelijk een einde haar leven te kunnen maken. Heringa wordt sindsdien vervolgd wegens hulp bij zelfdoding, dat strafbaar is in Nederland.

De rechters onderstreepten dat hulp bij zelfdoding is voorbehouden aan een arts, onder voorwaarden. Het Hof nam Heringa  kwalijk dat hij eerst een combinatie van pillen in de yoghurt maalde en  zijn (stief)moeder alleen liet. Daardoor zouden ook ‘complicaties’ hebben kunnen optredenHof. Mede hierom vond het Hof een zwaardere straf op zijn plaats dan de strafeis van drie maanden van het OM.

Overmacht

Na twee eerdere rechtszaken eiste het Openbaar Ministerie (OM) in december voor de derde keer een voorwaardelijk celstraf van drie maanden tegen Heringa. Volgens het OM mocht de 75-jarige Heringa zich niet beroepen op overmacht. Dat werd na het tweede proces wel een gerechtvaardigde grond gevonden voor hulp. De Hoge Raad oordeelde echter anders en stuurde de zaak terug naar het gerechtshof. 

De rechter in Den Bosch legt hem nu zes maanden voorwaardelijk op. De rechter twijfelt niet aan de goede bedoelingen van Heringa, maar vindt wel dat hij schuldig is omdat hij geen medische hulp heeft ingeschakeld en zijn eigen weg is gegaan. 

Teleurgesteld

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, is teleurgesteld over de uitkomst. “Veel Nederlanders vinden dat als iemand een diepe, weloverwogen langdurige wens heeft om te sterven, we zo iemand niet in de steek kunnen laten. De Hoge Raad had in deze zaak juist uit Heringa’s werkwijze nieuwe zorgvuldigheidseisen kunnen onttrekken, waaronder hulp bij zelfdoding onder strikte voorwaarden uitgebreid kan worden. De uitspraak van de Hoge Raad is dus een gemiste kans. Het Humanistisch Verbond blijft zich inzetten dat het debat hierover in de Tweede Kamer niet stilvalt. Er is aanpassing van de huidige wetgeving nodig.”

Heringa is lid van het Humanistisch Verbond. Hij reageerde op de site van de NVVE. “De rechtspraak laat zich van zijn minst consistente kant zien’, aldus Heringa. En strijdbaar: ‘Ik moet het nog overleggen met mijn advocaat, maar wat mij betreft gaan we zeker in cassatie tegen deze uitspraak.”

Boris van der Ham gaat in Dit is de Dag op NPO1 radio in gesprek met journalist Gerbert Van Loenen

Eigen keuzes

Het Humanistisch Verbond zet zich samen met organisaties als de NVVE in voor eenmenswaardig levenseinde, vrijheid en eigen keuzes. Meer weten?
Lees ook ons opiniestuk in Trouw.

Foto: Via NVVE
 

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.