Direct naar de inhoud
Word lid
herdenking vijf mei homomonument

‘De toekomst ligt niet voor ons’

Type content: Nieuws Categorieën: Leven, liefde en dood LGBT-rechten Nieuws Gepubliceerd op:

“Ieder mens kan moedig zijn op zijn of haar manier. Als je discriminerende opmerkingen hoort, zeg er wat van”, dat hield Boris Dittrich (Human Rights Watch) het publiek voor tijdens de 4 mei-herdenking bij het Homomonument in Amsterdam. Directeur Ineke de Vries legde samen met humanistisch raadsvrouw Meta Top een krans namens het Humanistisch Verbond.

Dit jaar hield Boris Dittrich sprak in een toespraak over Willem Arondéus, een homo die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet actief was en in 1943 zijn leven gaf voor onze vrijheid. Elk jaar worden bij het Homomonument seksuele minderheden herdacht die het slachtoffer waren van geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog of zijn vermoord.

Dittrich ziet in Arondéus een voorbeeld: “Ieder mens kan moedig zijn op zijn of haar manier. Als je discriminerende opmerkingen hoort, zeg er wat van. Het begint met `nee´ zeggen. ‘Nee’ tegen onrechtvaardigheid. ‘Nee’ tegen homohaat. En zo bouwen we gezamenlijk aan de toekomst waarvoor Willem Arondéus zijn leven gaf. De toekomst ligt niet voor ons, maar in onszelf.”

Niet minder moedig dan anderen

Tijdens zijn werk voor Human Rights Watch moet Dittrich vaak aan de woorden van Willem Arondéus denken.

“Homo´s hoeven niet minder moedig te zijn dan ander mensen.In Oeganda ontmoette ik David Kato, de leider van de homobeweging. Hij verzette zich tegen een nieuw voorstel tot wet, waarin de doodstraf voor homoseksualiteit wordt ingevoerd. Zijn foto werd op de voorpagina van een rioolblad afgedrukt onder de kop: ophangen! Hij besloot als homoseksuele man moed te tonen. Hij spande een proces aan tegen de krant, kreeg van de rechter gelijk, maar werd korte tijd later vermoord.”

MVS Gaystation, de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Homomonument, het netwerk Roze in Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland en het COC Amsterdam organiseren de jaarlijkse herdenking bij het Homomonument. Tanja Ineke  hield een toespraak als voorzitter van het landelijke COC.

Meer weten

De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) behartigt de belangen van het homo-, lesbisch-, bi- en transseksueel Defensiepersoneel. Hierin zijn een aantal humanistisch raadslieden zeer actief. 

Deel dit

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.