Direct naar de inhoud
Word lid
Rotterdam politie demonstratie

Rutte III voorkomt abortuspil via de huisarts

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Humanisme Gepubliceerd op:

De abortuspil gaat niet verstrekt worden via een huisarts. Het kabinet-Rutte III trekt een voorstel van voormalig minister Schippers van Volksgezondheid in. Het doel van dit plan was: de drempel voor hulp bij ongewenste zwangerschappen verlagen en meer keuzes aan vrouwen geven. 

In de formatie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten het voorstel van Schippers in te trekken, dat liet premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer weten. CDA en ChristenUnie zijn altijd tegen verruiming van de abortuswetgeving geweest.

‘Misverstand’

Dit nieuws kwam enigszins als een verrassing. Premier Rutte heeft eerder tegen PvdA-leider Lodewijk Asscher gezegd dat er geen afspraken waren gemaakt over de abortuspil. Gisteren tijdens het debat over de regeringsverklaring bleek het om een ‘misverstand’ te gaan. Zo legde D66-leider Alexander Pechtold aan Asscher uit dat de abortuspil tóch niet via de huisarts verstrekt gaat worden.

Ijskast

Het is het volgende onderwerp dat door de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in de ijskast wordt gezet. Ook als het gaat om Voltooid leven, embrokweek-wetgeving voor onderzoek naar erfelijke ziekten en moderne familiewetgeving dreigt stilstand. Dit terwijl de samenleving vraagt om voldoende ruimte om vooral zelf keuzes te maken op deze medisch-ethische terreinen.

Daarom schreef het Humanistisch Verbond een brief aan de fractievoorzitters.
Met daarin de volgende oproep.

“In het regeerakkoord wordt ingezet op advisering over ongewenste zwangerschap. Wij willen dat daarbij ook nadrukkelijk organisaties worden betrokken die het recht op zelfbeschikking van vrouwen onderschrijven. “

Overigens zou in 2015 deze pil (Sunmedabon) op voorschrift van de huisarts via de apotheek beschikbaar komen. Maar de christelijke partijen ChristenUnie en SGP hielden dat tegen.

Lees verder

Steun ons

Het is belangrijk het kabinet scherp te houden. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een humane samenleving waarin je vrij bent in hoe je wilt leven, wie je lief wilt hebben en hoe je wilt sterven. Omdat je alleen in vrijheid, zorgzaam kunt samenleven. Laten we samen voorkomen dat belangrijke onderwerpen in de ijskast eindigen. 
Steun ons! Word lid voor maar 6 euro per maand.

Beeld: Hollandse Hoogte
Rotterdam, Anti- en pro-aburtus demonstranten delen flyers uit aan voorbijgangers. foto: De mevrouw wordt naar haar vergunning om te demonstreren gevraagd.
Foto Jan de Groen

Deel dit

Tags: #Autonomie #Humanisme #Vrouwenrechten #Zingeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.