Direct naar de inhoud
Word lid
Den Haag protest

Roep om bufferzones bij abortusklinieken groeit

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Politiek nieuws Gepubliceerd op:

Dinsdagavond stonden we op het Binnenhof. Daar spraken we zoveel mogelijk kamerleden aan over het groeiend taboe op abortus.

Het Humanistisch Verbond stond op het Binnenhof namens inmiddels 14.000 voorstanders van bufferzones bij abortusklinieken. Al deze mensen hebben de petitie ondertekend om intimidatie bij abortusklinieken tegen te gaan.

Minister de Jonge heeft al eerder zijn steun betuigd aan ons voorstel voor bufferzones bij de klinieken. Maar de politiek is nog altijd niet tot actie overgegaan. Dinsdagavond ging de Tweede Kamer in debat over intimidatie bij de klinieken en de relatie tussen subsidie-ontvanger Siriz en anti-abortusorganisatie VBOK.

Een goede aanleiding dus om opnieuw in Den Haag van ons te laten horen. Samen met onze ambassadeur Miryanna van Reeden en andere betrokkenen stonden we voor de ingang van de Tweede Kamer om het belang van bufferzones en eerlijke keuzehulp te onderstrepen.

(tekst loopt door onder de foto) 

Den Haag, 11-6-2019, foto Serge Ligtenberg, Humanistisch Verbond voert actie voor een bufferzones rond abortusklinieken

Dat was niet voor niets. Joba van den Berg-Jansen (CDA), Pia Dijkstra (D66), Ockje Tellegen (VVD) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) gingen met ons het gesprek aan. We hebben onze zorgen kunnen uiten over het groeiend taboe op abortus en hoe aan de vrije keuze van de vrouw wordt getornd. En dat wij niet de enige zijn die zich zorgen maakt, maar 14.000 ondertekenaars met ons.

Zorgen over veranderend klimaat

Als het daaropvolgende debat iets duidelijk maakte is het wel dat ook politici zich zorgen maken over het veranderend klimaat rondom abortus. Krachtig waren de bijdragen van onder meer Pia Dijkstra (D66): “Een vrouw die naar een abortuskliniek gaat, heeft haar beslissing al genomen. En dat is absoluut een hele moeilijke beslissing geweest. Sterker nog, deze vrouwen zijn op dat moment over het algemeen zeer kwetsbaar. Deze vrouwen ga je dus op dat moment absoluut niet intimideren. Daar blijf je vanaf.”

In totaal werden 11 moties ingediend. Helaas deed minister de Jonge opnieuw geen toezeggingen. Wij blijven pleiten voor bufferzones die voorkomen dat vrouwen lastiggevallen worden. Kortom: wordt vervolgd.

GROEIEND TABOE OP ABORTUS

Het Humanistisch Verbond voert sinds 2017 succesvol actie om abortus te bevrijden van schuld en schaamte. Dat is hoognodig nu de anti-abortuslobby groeit. We zorgen voor een tegengeluid, riepen als eerste op om intimidatie bij abortusklinieken te stoppen, zijn het buddyproject gestart, stimuleren het publieke debat, en bieden een platform aan vrouwen met een abortuservaring. Meer weten? Ga dan naar ons dossier https://www.humanistischverbond.nl/abortus/

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.