Direct naar de inhoud
Word lid
Abortus protest

Pro-life kan geen moraal aan anderen opleggen

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Gepubliceerd op:

Minister de Jonge (VWS) steunt ons voorstel voor bufferzones bij abortusklinieken om demonstranten op afstand te houden. Intimidatie bij klinieken neemt toe. Steeds vaker worden vrouwen lastiggevallen. Dat moet stoppen.

Abortus is sinds de jaren ’70 weer een thema. De SGP werkt aan een initiatiefwet om ‘betere voorlichting’ te geven aan ongewenst zwangere vrouwen. En bij de mars die in december de Week van het Leven afsloot, liepen SGP en ChristenUnie voorop. Deze pro-lifebeweging omschrijft abortus als babymoord. “Levensgevaarlijk. Want als het leven echt zo belangrijk is, moeten we het over zelfbeschikking hebben”, schrijft directeur Christa Compas vandaag voor Opinie in Trouw

Er is politiek debat over het onder de wet brengen van de abortuspil en de grootste organisatie van abortusklinieken ging onlangs failliet. Gaan we weer terug in de tijd? Een kleine groep, vooral religieus geïnspireerde mensen, probeert de toch al moeilijke keuze voor abortus nog moeilijker te maken. Deze pro-lifebeweging karakteriseert abortus als babymoord. Maar juist dat is levensgevaarlijk. Als het leven echt zo belangrijk is, dan moeten we het over zelfbeschikking gaan hebben.

Uit onderzoek van de wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt namelijk dat van de naar schatting 56 miljoen abortussen per jaar bijna de helft onveilig wordt uitgevoerd. Zeker acht miljoen vrouwen lopen direct gevaar, omdat ze wegens gebrek aan zelfbeschikking hun toevlucht zoeken tot onder andere het slikken van vergif en het inbrengen van scherpe voorwerpen. Het is dan ook van groot belang dat abortus bij ongewenste zwangerschap normaal toegankelijk is. Het gaat om een medische ingreep die de vrouw ondergaat en waarover zij dus ook beslist. Als ze daarbij begeleiding nodig heeft moet die natuurlijk beschikbaar zijn. Maar dan wel echte begeleiding.

Zelfbeschikking

Een begeleider kan overwegingen verhelderen maar nooit de beslissing overnemen. Humanistische geestelijk begeleiders weten dat ze als hulpverleners niet hun eigen ideologie moeten opdringen, maar andermans levensvisie moeten ondersteunen. Hulp bieden bij vragen rond abortus betekent dat je de ander serieus neemt zodat die zonder schuldgevoel of dwang een keuze kan maken die voor haarzelf leefbaar is. Sommigen laten zich hierin door een religie inspireren, de meesten niet. Precies dit besef ontbreekt in de antiabortus-acties. Het gaat deze actievoerders helemaal niet om de vrouw en haar recht op zelfbeschikking, het gaat om het doorduwen van een specifieke, religieuze ideologie. Het gesprek met een ongewenst zwangere beginnen door haar weg te zetten als kindermoordenaar, is geen fatsoenlijke start.

Het is ook geen realistisch begin. Als we een embryo vanaf de conceptie de morele status van een mens geven, dan zijn de consequenties absurd. Zo gaat bij een natuurlijke voortplanting meer dan de helft van de bevruchte eicellen verloren. De natuur zou daarmee één grote moordmachine zijn.

Andere moraal

Wij pleiten voor een andere moraal, die onze primaire verantwoordelijkheid legt bij levende personen. Zij leggen meer gewicht in de schaal dan potentiële mensen. Een moraal ook, die erkent dat het leven zich in biologische fases ontwikkelt. De natuur is nu eenmaal een stuk genuanceerder dan de pro-lifebeweging doet voorkomen. De morele status van een embryo groeit gedurende de tijd, met een duidelijke grens waarop de baby buiten de baarmoeder levensvatbaar is en een ‘eigen persoon’ is geworden. Dat is bij 24 weken. Ieder mag voor zichzelf op basis van een religieuze moraal het embryo vanaf de conceptie beschermwaardig achten en abortus afwijzen.

Menselijkheid

Maar die moraal is niet algemeen geldig en kan dus niet zomaar aan anderen worden opgelegd. Vrouwen die abortus overwegen staan voor een toch al zware keuze. Ze hebben menselijkheid nodig. Steun en hulp die op hen is gericht in plaats van op een vooraf bepaald idee van wat de ‘goede’ vrouw zou moeten kiezen. Jaarlijks sterven tienduizenden vrouwen door onveilige abortus. Tegelijkertijd staat in ons welvarende land de mogelijkheid op een fatsoenlijke abortus financieel, moreel en praktisch onder druk. Wij vinden dat immoreel.

Steun ons

Het is belangrijk het kabinet scherp te houden want het nieuwe kabinetsbeleid zet zelfbeschikking onder druk. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een humane samenleving waarin je vrij bent in hoe je wilt leven, wie je lief wilt hebben en hoe je wilt sterven. Laten we samen voorkomen dat belangrijke onderwerpen in de ijskast eindigen. Ga naar humanisme.nu en word lid voor maar 6 euro per maand.

Lees ook het interview met Socrateshoogleraar Elselijn Kingma in Human Magazine

Beeldrecht: Hollandse Hoogte

Deel dit

Tags:  #Abortus #ethiek #Vrouwenrechten #Zelfbeschikking #Zingeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.