Direct naar de inhoud
Word lid
Dat moet anders #

Oprichting eerste belangenorganisatie voor anticonceptie en abortus

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Gepubliceerd op:
Dat moet anders #

Voor het eerst in Nederland is een belangenorganisatie opgericht voor de rechten rondom anticonceptie en abortus. De nieuwe cliëntenorganisatie Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond.

Minstens 753.299 vrouwen in Nederland zijn ontevreden over hun anticonceptie, zo blijkt uit onderzoek door de belangenorganisatie uitgevoerd door Ipsos. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim 1,5 miljoen vrouwen meer opties willen, dubbel zoveel vrouwen als mannen ervaren dat ze geen goed geïnformeerde keuze kunnen maken en 40,6% van de Nederlanders vindt dat er meer keuze voor mannen moet komen. En van de personen die de abortuswet invoerden was maar 15% vrouw. Dat moet anders, stelt Ava.

De organisatie is opgericht om onderzoek te kunnen doen naar de behoeftes, wensen en verlangens van vrouwen* rondom anticonceptie en abortus. De resultaten worden gebruikt om de medische wereld, media, politiek en samenleving te informeren en verandering teweeg te brengen. Het platform van Ava zal daarnaast feitelijke en begrijpelijke informatie over anticonceptie en abortus toegankelijk maken voor iedereen, en contact tussen vrouwen* over hun ervaringen faciliteren.

Humanistisch Verbond neemt het initiatief 

Ava is een initiatief van het Humanistisch Verbond. De organisatie zet zich vanuit haar humanistische levensbeschouwing in voor de vrijheid om vorm te kunnen geven aan je leven. Op veel momenten is die vrijheid van belang – van geboorte tot aan de dood – en zo ook bij anticonceptie en abortus. Eva de Goeij is programmamanager bij het Humanistisch Verbond en voorzitter van Ava. “Het is hoog tijd dat mensen die voor keuzevrijheid zijn op het gebied van abortus en anticonceptie zich kunnen uitspreken en vertegenwoordigd voelen.”

Donatiecampagne

Ava ontving als zelfstandige stichting een startbudget van het Humanistisch Verbond. Maar om haar werk structureel te kunnen blijven doen, is de stichting een donatiecampagne gestart. Met #datmoetanders vraagt Ava om financiële steun. Meer informatie over Ava en de donatiecampagne op avahelpt.nl.

2022-04-11

* Ava is er voor alle vrouwen, trans en non-binaire mensen die zwanger kunnen worden en/of menstrueren.

Lees meer over ons werk omtrent abortus

A list of posts

Deel dit

Tags:#Abortus#anticonceptie#ava#belangenorganisatie

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.