Direct naar de inhoud
Word lid
Baas in eigen hoofd

Ongewenst: Siriz krijgt toch subsidie

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Politiek nieuws Gepubliceerd op:

Siriz krijgt toch subsidie voor hun keuzehulp bij abortus. Een ongewenst besluit, vinden wij. Het Humanistisch Verbond en Bureau Clara Wichmann eisen dan ook dat Siriz eerst moet bewijzen dat hun hulp onafhankelijk is voordat het ministerie van VWS opnieuw geld toezegt. 

Baas in eigen hoofd

Baas in eigen hoofd. Een voorbeeld van de campagnes die we voeren. In dit geval voor vrije abortuskeuze

Siriz krijgt toch subsidie voor hun keuzehulp rondom abortus. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis (VWS) bekendgemaakt. Een onverwachte en ongewenste keuze, vinden wij. 

Abortuskeuzehulp moet neutraal en onafhankelijk zijn. Die garantie is bij de christelijke organisatie Siriz, verbonden aan anti-abortusvereniging Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) niet te waarborgen. Daarom eisen het Humanistisch Verbond en Bureau Clara Wichmann dat eerst bewijs van onafhankelijkheid moet worden geleverd voordat het ministerie van VWS nieuw geld toezegt.  

Eis tot uitstel van subsidie 

Staatssecretaris Blokhuis van VWS belooft namens Siriz aan de Kamer een grotere onafhankelijkheid van de organisatie ten opzichte van VBOK. Maar er worden geen garanties of waarborgen gegeven dat de keuzehulp van Siriz niet sturend is, of dat de band met VBOK daadwerkelijk wordt verbroken.  

Een subsidieverstrekking is daarom prematuur en ongewenst. Het Humanistisch Verbond en Bureau Clara Wichmann eisen uitstel tot de beloftes door Siriz gerealiseerd zijn. Tevens bereiden wij ons voor op juridisch stappen indien wel tot subsidieverstrekking wordt overgegaan. 

Vrij om over je eigen buik te beslissen

Stop intimidatie bij abortusklinieken

Zeg ja tegen bufferzones

In augustus 2018 stelde het Humanistisch Verbond de keuzehulpverlening van Siriz voor het eerst aan de kaak. De informatie en hulpverlening door Siriz wordt teveel gestuurd door anti-abortus uitgangspunten. Later stelde wij ook de rol van Siriz bij de Mars voor het Leven ter discussie. Mede onder druk van de Kamer heeft Siriz haar presentatie aangepast. 

Meer weten over onze acties voor onafhankelijke keuzehulp en een open debat rondom abortus? humanistischverbond.nl/abortus

Waarom maken wij ons druk over het abortusklimaat in Nederland?

In Nederland is toch alles rond abortus goed geregeld? Wat betreft wetgeving zeker, maar ook hier proberen conservatieve krachten de abortuspraktijk in een negatief daglicht te plaatsen. Zij zijn volledig gericht op het terugdraaien van verworven vrijheden en rechten. Lees in ons abortusdossier wat we doen om de vrije keuze te beschermen.

Vrouw Christa
Christa Compas
Directeur Humanistisch Verbond (2016-2021)

Deel dit

Tags: #Abortus

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.