Direct naar de inhoud
Word lid
Abortus protest

Minister de Jonge steunt voorstel bufferzones bij abortusklinieken

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Politiek nieuws Gepubliceerd op:

Minister de Jonge (VWS) steunt ons voorstel voor bufferzones bij abortusklinieken om demonstranten op afstand te houden. Intimidatie bij klinieken neemt toe. Steeds vaker worden vrouwen lastiggevallen. Dat moet stoppen.

Uitgemaakt worden voor moordenaar en folders in de handen geduwd krijgen met afschuwelijke foto’s en misleidende informatie. Het gebeurt bijna dagelijks voor de abortusklinieken in Nederland. Het gebeurt steeds vaker en de demonstranten worden steeds agressiever. Het Humanistisch Verbond is daarom een petitie gestart om intimidatie tegen te gaan en bufferzones in te stellen.

Minister de Jonge (VWS) laat vandaag weten dat hij het voorstel van het Humanistisch Verbond steunt voor bufferzones bij abortusklinieken. In het Algemeen Dagblad zegt hij het een “goed idee” te vinden als gemeenten hiertoe over gaan. Hij noemt de uitingen van de activisten “zeer kwalijk en soms zelfs smakeloos”. Gemeenten gaan over abortusklinieken. Zij kunnen tot actie overgaan. De petitie is dan ook aan hen gericht.

Toename demonstraties

Afgelopen week alarmeerde Gerrit Zomerdijk, directeur van Gynaikon Klinieken in Rotterdam en Roermond, over de toename van intimidatie en agressie tegen vrouwen. Bij de ingang van de abortuskliniek in Utrecht waarschuwt sinds kort een groot bord voor agressieve anti-abortusdemonstranten. Op meer locaties neemt het aantal demonstraties toe. 

De toenemende demonstraties bij abortusklinieken staan niet op zichzelf. Wereldwijd neemt de invloed van conservatieve bewegingen toe. Daardoor zijn verworvenheden die we eigenlijk als onaantastbaar beschouwen steeds kwetsbaarder. 

Stop intimidatie bij abortusklinieken

En steun onze actie voor bufferzones

Wie wij zijn

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde en dood in gevaar komen. Alles over onze campagne om abortus uit de taboesfeer te halen vind je ons dossier humanistischverbond.nl/abortus 

Fiona-Fortuin
Fiona Fortuin
hoofd campagne en communicatie

Deel dit

Tags: #bufferzones #intimidatie

Nieuws en verhalen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.