Direct naar de inhoud
Word lid
Roosmarijnzwartwit

Mijn abortus: Roosmarijn

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Gepubliceerd op:

“Eigenlijk bijna iedereen in mijn omgeving wilde dat ik mijn zwangerschap zou voldragen. Vooral mijn vriend vond het heel erg dat ik een abortus overwoog. Maar ik had goede redenen daarvoor te kiezen. Ik was jong, en onze relatie was onzeker”. Als je onbedoeld zwanger raakt, kom je in een achtbaan van emoties terecht. Dat gebeurde ook Roosmarijn (30) en haar vriend vijf jaar geleden.

Uiteindelijk besloot Roosmarijn om het kind te houden. Ze vertelt over hoe het was om de keuze te maken. En welke ondersteuning daar behulpzaam bij was. Helaas kreeg ze daarbij van onbekenden ook nog eens ongevraagde anti-abortus adviezen via Facebook.

Ik kreeg ook vreemde argumenten van vrienden en familie, en die komen echt binnen. Bijvoorbeeld dat het goed zou zijn voor mij als kinderpsycholoog in opleiding om moeder te worden. En er was een vriendin die vanuit een bepaald spiritueel perspectief zei: “Maar eigenlijk is er al gekozen.” Het fijnste waren de mensen die gewoon naar me luisterden en zich neutraal opstelden zonder adviezen te geven. Dat hielp me echt met goed nadenken.

Verontwaardigd

En plotseling kwam er via Facebook een bericht binnen. Dat kwam van een christelijke collega van een vriendin die had gehoord dat ik twijfelde. Ze stuurde me berichten als ‘Hoe kan je dat nou doen?’, en ‘Je gaat er spijt van krijgen.’ Het raakte me niet, omdat ik haar niet kende, maar ik was wel verontwaardigd. Waar bemoei je je mee? Later ben ik ook aangesproken bij een abortuskliniek door aan anti-abortus demonstrant, toen ik met een vriendin meeging. Terwijl mijn vriendin al binnen was, ben ik in gesprek gegaan. Ze vertelde me dat ik er goed over na moest denken omdat ik er nooit meer op terug kan komen. Ze drukte me een flyer in de hand, en ging heel dwingend door met praten.

Ik ben weggelopen. Ze riep me nog na: ‘Dit is een keuze voor de rest van je leven!’. Ik sprak iemand anders die expres twee uur te vroeg naar de kliniek was gegaan, zodat ze die mensen niet nog eens hoefde te ontmoeten.

Schaamte

Ik denk helaas dat er nog veel taboe, schuld en schaamte over het onderwerp hangt. Ik ben wel geschrokken om te zien hoe zeer het mensen raakt. Zelfs mijn coach waar ik in die tijd gesprekken mee had, gaf aan dat ze mij bij dat onderwerp niet kon begeleiden. Later vond ik gelukkig een psycholoog die het wel wilde. Sinds ik er zelf open over praat, hoor ik het veel meer. Zo ben ik ook lid van een Facebookgroep waar vrouwen intensief met elkaar hun ervaringen delen, misschien juist wel vanwege de online anonimiteit.’

Meer verhalen

Lees ook de verhalen van Sander en Rebekka

#Baas in eigen hoofd

Dat geldt zeker als je onbedoeld zwanger bentDan moet je in alle vrijheid een keuze kunnen maken. De overheid moet die vrijheid waarborgen. Toch is de hulpverlening aan vrouwen die abortus overwegen langzaam in handen gekomen van anti-abortusorganisatie Siriz. Wij voeren daarom actie. Ga naar humanisme.nu en steun onze actie

Mark Bos
Mark Bos
was Programmamanager onderwijs

Deel dit

Tags:  #Abortus #Autonomie #keuzevrijheid #mijnabortus #Zingeving 

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.