Direct naar de inhoud
Word lid

Kamerdebat abortus uit Wetboek van Strafrecht

Type content: Nieuws Categorieën: Abortus is geen misdaad Baas in eigen buik Gepubliceerd op:

Na een succesvol burgerinitiatief – met bijna 94 duizend handtekeningen – van het Humanistisch Verbond en BNNVARA om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, is nu het moment. Op 24 mei buigt de Tweede Kamer zich erover. Wees erbij.

Abortus is in Nederland officieel strafbaar (artikel 296 van het Wetboek van Strafrecht). Alleen onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan. Het Humanistisch Verbond en BNNVARA sloegen de handen ineen met een burgerinitiatief met de boodschap: abortus hoort niet thuis in het Wetboek van Strafrecht, maar in het reguliere zorgstelsel. Zolang abortus wettelijk als misdaad wordt gezien, draagt dit bij aan het taboe en blijft regelgeving kwetsbaar en inflexibel.

Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond: “Door abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, maken we het een medische handeling die vrij en zorgvuldig is. De keuzevrijheid van zwangeren wordt dan verankerd binnen de regels van de reguliere gezondheidszorg. Bovendien haalt het taboes weg en wordt een eerlijk en genuanceerd gesprek over abortus mogelijk.”

Door abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, maken we het een medische handeling die vrij en zorgvuldig is

Mardjan Seighali is voorzitter van het Humanistisch Verbond: “Wij maken ons zorgen. Wereldwijd probeert een groeiende conservatieve beweging abortus in te perken of zelfs onmogelijk te maken. Ook hier. Wij vinden dat je vrij moet kunnen zijn om het leven naar eigen wens vorm te geven. Dat betekent ook dat jij bepaalt of je wel of geen kinderen wilt, en als je onbedoeld zwanger raakt daar zelf een keuze in kunt maken. Abortus is geen misdaad.”

Kom ook naar Den Haag!

Het Kamerdebat vindt plaats op woensdag 24 mei van 14.50 uur tot maximaal 19 uur. Het Humanistisch Verbond is uiteraard aanwezig en we vragen jou ook te komen. Sta jij voor de vrije keuze voor abortus en wil je dat het uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald? Dan is dit de kans om dat te laten zien. Neem plaats op de publieke tribune! Het maakt niet uit als je niet het volledige debat aanwezig kunt zijn. Het debat is ook online te volgen via een livestream.

Wil je naar Den Haag komen? We zijn benieuwd of je komt en spreken met een groep af bij de Tweede Kamer. Wil je ons laten weten of je aanwezig bent door je aan te melden via het formulier hieronder? We kunnen niet garanderen of er genoeg plek is op de tribune, maar hierdoor weten we of je met ons verzamelt. Nadat je het formulier hebt ingevuld mailen we je meer informatie en een tijd en plek waar we elkaar ontmoeten.

"*" geeft vereiste velden aan

Wat doen we nog meer?

Vrij denken, samen leven. Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een menswaardige samenleving waarin iedereen gelijk wordt behandeld en vrij is het leven naar eigen wens vorm te geven. Vanuit die gedachte beschermen en versterken we een open klimaat en de vrije keuze voor abortus. Met lobby, acties en jouw steun. Want ons werk is alleen mogelijk dankzij onze leden en donateurs. Lees hier meer en sluit je aan!

Deel dit

Tags: #Abortus #keuzevrijheid #politiek #Vrouwenrechten #wetgeving #Zelfbeschikking#Zingeving

Lees meer over onze inzet voor de vrije keuze

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.