Direct naar de inhoud
Word lid
Foto's embryo's

Hoe pro-life neutrale abortushulp kaapt

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Gepubliceerd op:

Acht op de tien Nederlanders vindt dat als een vrouw twijfelt over een keuze voor abortus er neutrale hulpverlening beschikbaar moet zijn. De taak van de overheid is om daarvoor te zorgen. Neutraal is dus niet stiekem christelijk én puur gericht op voorkomen van abortus, zoals geldt voor het werk van de organisatie Siriz.

Week van het leven
Week van het leven 

Mede dankzij ijverig lobbywerk van de SGP en de ChristenUnie, krijgt Siriz anderhalf miljoen euro staatssteun. Siriz is een abortuskeuzehulpverleningsorganisatie die zich naar buiten toe presenteert als neutraal, maar als de miljoenen binnen zijn viert men van Barneveld tot Zoutelande een bescheiden overwinningsfeest. Want Siriz heeft als missie het ongeboren kind te beschermen. Met zo’n sterk, rotsvast ideologische opvatting over abortus kan van onafhankelijke keuzehulpverlening geen sprake zijn.

Nu is het wonderlijke dat de landelijke organisatie die voorheen steun gaf aan onbedoeld zwangere vrouwen – het FIOM –  is wegbezuinigd. Het FIOM is tegenwoordig vooral kenniscentrum, in plaats van hulpverlener.

Dat christelijke partijen en organisaties van de abortuswet af willen is natuurlijk hun goed recht. Maar blijf dan wel buiten de markt van neutrale hulpverlening. Als zwangere vrouw op zoek naar abortushulp moet je je best doen erachter te komen wat de achtergrond van Siriz is. Dat geldt ook voor een willekeurig gemeente die de taak heeft eerlijke voorlichting te geven over neutrale zorg.

Stop intimidatie bij abortusklinieken

Roep samen met ons gemeentes op om bufferzones in te stellen

Spaak

En vooral daar loopt het spaak. Een vrouw die toch al voor een moeilijke keuze staat, heeft weinig zin om ook nog een achtergrondonderzoek naar de hulpverlening te doen. Ze moet erop kunnen vertrouwen dat keuzehulp ook echt keuzehulp is.

Het is uiteraard ieders goed recht bezwaar te maken tegen abortus. Maar wel open en transparant. Want de groep waar het om draait, de onbedoeld zwangere vrouwen, hebben geen weet van de ideologische achtergrond van Siriz. Siriz komt voort uit VBOK, een organisatie ter bescherming van het ongeboren kind. Ze zijn familie van elkaar, dragen nog altijd hetzelfde logo, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Siriz is eveneens voorzitter van VBOK, en VBOK geeft financiele steun aan Siriz.

SirizVBOK de SGP en de ChristenUnie beweren bij hoog en bij laag dat Siriz neutrale hulpverlening biedt, maar dat is pure misleiding. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop men de morele successen van deze lobby aan de eigen achterban verkoopt.

Zo geeft SGP-fractieleider Van der Staaij in een SGP bijeenkomst in Katwijk onomwonden aan waarom hij de steun aan onbedoeld zwangere vrouwen steeds blijft agenderen: “Mede dankzij de SGP blijft er subsidie voor organisaties zoals Siriz, die ongewenst zwangere vrouwen ondersteunt in het voldragen van hun zwangerschap en het zorgen voor hun kindje. De SGP zet zich in om deze hulp uit te breiden.”

Ook laten verschillende beleidsstukken van VBOK en Siriz zien wat er aan de hand is. “Hand in hand gaan ze verder; Siriz en de VBOK. Eén identiteit, één doel! Samen strijden we voor het kwetsbare, ongeboren leven, dat bescherming verdient.”

En dus is het ook niet toevallig dat de kleine christelijke partijen SGP en de ChristenUnie in de begrotingsbehandeling van VWS keer op keer aangeven dat de subsidie voor Siriz moet worden verhoogd en gegarandeerd.

Nu is dat de verschillende volksvertegenwoordigers gelukkig ook niet ontgaan. GroenLinks en SP trekken regelmatig aan de bel. Hoe kan het dat FIOM eerst wordt wegbezuinigd, en vervolgens Siriz, die gelijkwaardig werk doet, extra geld krijgt? Duidelijk antwoorden van de regering komen er niet.

Eind november organiseert de pro-life-beweging weer de Week van het leven. Daarbij wordt zonder enige gêne ingespeeld op gevoelens van schuld en schaamte en de heiligheid van het leven bij zij die een abortus overwegen? Maar hoe je zwanger raakte, waarom je het niet wilt houden? Dat doet er niet toe. Het recht op abortus is onvoorwaardelijk, het gaat om baas zijn in eigen buik, een kwestie van lichamelijke integriteit en keuzevrijheid.

Vrijheid
Maar het is vooral de Nederlandse politiek die moet kiezen: ofwel goede neutrale hulp, ofwel religieus-ideologische hulp, maar dan ook pluriform. Doe recht aan de mening van acht op de tien Nederlanders, maar belangrijker: doe recht aan alle vrouwen en meiden die ongehinderd door christelijke rookgordijnen willen weten met welke soort hulp ze in zee gaan als ze ongewenst zwanger zijn. Laat iedereen in vrijheid beslissen wel of geen abortus te laten doen.

Meer weten?

Foto: Voorlichting over abortus op de EO- Landdag te Utrecht, Hollandse Hoogte

Deel dit

Tags:  #Abortus #Autonomie #Vrouwenrechten #Zingeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.