Direct naar de inhoud
Word lid
Demonstratie vroeger bij abortuskliniek

Het gaat ‘Schreeuw om Leven’ echt niet om de vrouw

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Leven, liefde en dood Politiek nieuws Gepubliceerd op:

Maandag 2 september besteedde het EO-programma NieuwLichtaandacht aan demonstranten bij abortusklinieken. Een uitzending die aanvankelijk de schijn had van onpartijdigheid bleek al vrij snel een promotiefilmpje voor ‘Schreeuw om Leven’, de anti-abortusclub onder leiding van Kees van Helden. 

Anti-abortusdemonstratie_bij_abortuskliniek_Oosterpark_van_dr._Wong_in_Amsterdam,_Bestanddeelnr_927-4133

Schreeuw om Leven is een organisatie die doet alsof ze hulpverlenen, maar uiteindelijk maar in één ding geïnteresseerd is: het in naam van hun geloof koste wat kost redden van ‘het ongeboren leven’, of je dat als vrouw nou wilt of niet.  

In de uitzending kwamen tegenstanders van abortus ruim aan het woord, alsook een abortusarts en een vrouw die werd geïntimideerd door een demonstrant. Eerst zien we een extreme demonstrant van de groep Jezus Leeft, die het walgelijke lef heeft om beschuit met muisjes uit te delen aan vrouwen die de kliniek bezoeken. Daarmee vergeleken lijken de brave mensen van Schreeuw om Leven een verademing en supersympathiek. Maar laat je niet misleiden. 

Want wat er niet getoond wordt: Schreeuw om Leven hoeft zich geen enkele keer te verantwoorden over die talloze vrouwen die wekelijks overstuur de kliniek binnenkomen nadat ze met deze ‘hulpverleners’ in gesprek zijn geweest; hulpverleners die in naam van het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting, op de stoep van de kliniek mogen staan; die daar niet demonstreren, maar ongevraagde hulpverlening aanbieden en zonder vergunning reclame maken voor hun diensten. Ook worden ze nooit gevraagd hoe ze erover denken dat het overgrote deel van de vrouwen achteraf vindt dat ze met een abortus de juiste keuze hebben gemaakt, ook al was de keuze moeilijk en waren er gevoelens van spijt of verdriet.  

Schreeuw om Leven windt er op hun website overigens geen doekjes om: ‘Onze doelstelling is dat er een einde komt aan abortus en euthanasie in Nederland. Daardoor ontstaat een cultuur van leven, waarmee God, de Schepper van het leven, geëerd wordt.’ (geraadpleegd op 3 september 2019) 

Ook horen we in de documentaire niet terug dat volgens onderzoek van Fiom veruit het grootste deel van ondervraagde vrouwen heel graag een buddy zouden hebben bij hun bezoek aan de kliniek, zodat ze het gesprek met deze organisaties kunnen voorkomen. Ook wordt er niet gevraagd naar alle dubieuze studies en cijfers waarmee de organisatie (en hun hulpverleningstak Er is hulp) vrouwen via de website en bij de kliniek angst wordt aangejaagd.  

Het werk dat Schreeuw om Leven bij de kliniek doet, schendt de persoonlijke levenssfeer en de integriteit van vrouwen die de kliniek bezoeken. De kijkers van NieuwLicht lijken het met ons eens te zijn: 65% vindt het demonstreren ‘smakeloos’. We zullen daarom blijven oproepen bufferzones in te stellen om vrouwen op dat kwetsbare moment te vrijwaren van het ongewenst opdringen van waarden en het geven van onjuiste informatie. En we zullen ons samen met De Bovengrondse blijven inzetten om buddies te regelen voor zij die daar behoefte aan hebben. Het recht op een vrije toegang tot abortus en dus ook een vrije toegang tot de kliniek moeten we blijvend beschermen.  

Kijk hier de bewuste aflevering van NieuwLicht (2/9/2019)

Lees hier meer over al onze acties rond het thema abortus

Bufferzones

Help ons de intimidatie tegen te gaan. Teken de petitie voor bufferzones bij abortusklinieken.

Mark Bos
Mark Bos
was Programmamanager onderwijs

Deel dit

Tags: #Abortus #Zelfbeschikking

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.