
‘Ga demonstreren, maar niet bij een abortuskliniek’
“Ik ben een vrouw, dat is reden genoeg me druk te maken over het recht op abortus”, vertelt Miryanna van Reeden, het gezicht van onze campagne om abortus uit de taboesfeer te halen en vrouwen te beschermen tegen intimidatie bij klinieken.

Hoe ben je betrokken bij het recht op abortus?
Ik ben een vrouw! Dat is reden genoeg, vind ik. Ik wil dat ik zelf en andere vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken als ze een ongewenste zwangerschap willen laten afbreken. Ik wil daar zelf over beslissen.
Ik merk dat er veel mensen zijn die denken dat abortus is iets dat je zomaar even doet als je een keer de pil bent vergeten; als een soort anti-conceptiemiddel. Dat stoort me enorm. Want het is altijd een moeilijke beslissing. Zelfs al weet je het zeker dat je het kindje niet houdt. Daarom is er ook bedenktijd en een gesprek met een arts. Het is geen lichtzinnig besluit en zo wordt het dat ook niet.
Wat vind je van de demonstraties bij anti-abortusklinieken?
Daar erger ik me groen en geel aan. Dat je tegen abortus bent is natuurlijk geen punt. Er is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstratie in Nederland. Een groot goed. Maar ik vind het een probleem als ze vrouwen lastig vallen en intimideren als ze gebruik maken van een in de wet verankerde dienst. Ga demonstreren maar niet daar. Demonstreer daar waar de macht is. En stem op de partij die tegen abortus is. Dit kan gewoon niet. Ze doen in jouw ogen wellicht iets verkeerds, maar niet volgens de wet. Op deze manier is het indoctrinatie in plaats van demonstreren.
Ben je wel eens in een demonstratie terecht gekomen?
Ja, ik reed een keer langs een demonstratie bij een kliniek. Ik moest mijn auto nog parkeren, maar dacht als ik er zo langs loop en ze er nog staan dan ga ik met ze in gesprek. Ze probeerden vrouwen die naar binnen gingen kleine roze babypoppetjes te geven. Ze zeiden: “Dit is wat u weghaalt.” En ze stonden met abortus=moord-borden.
Ik probeerde te zeggen dat ze vooral moeten demonstreren als ze ertegen zijn, maar niet voor de deur waar geen vrouw vrolijk naar binnen gaat of er vrolijk uitkomt. Vrouwen doen een overtijdbehandeling of een abortus om hun moverende redenen.
Daar heeft een buitenstaander niets mee te maken. Het is de keuze van de vrouw. Een kind heeft het recht gewenst te zijn.
“ Er is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstratie in Nederland. Een groot goed. Maar ik vind het een probleem als ze vrouwen lastig vallen en intimideren als ze gebruik maken van een in de wet verankerde dienst. ”
Je vindt vrijheid belangrijk. Zijn er nog meer gebieden waarop dat voor jou speelt?
Ja, dat geldt ook voor het recht op euthanasie. Ik zou het vreselijk vinden dat het recht op zelfbeschikking ons wordt ontnomen. Ik ben er als de dood voor (no fun intended). Want waarom zou je verplicht moeten lijden aan het leven? Ik zou het mijzelf en anderen gunnen dat – als het nodig is – ik onder begeleiding van een arts afscheid van het leven zou kunnen nemen.
Ook daar geldt dat mensen denken dat je daar lichtzinnig mee zou omspringen of dat het een manier is geworden om van onze oudere burgers af te komen. Of dat mensen lichtzinnig over hun eigen euthanasie denken: ze zijn eenzaam, doe daar wat aan en de doodswens verdwijnt dan. Nee, ik denk dat mensen dat heel erg weloverwogen doen en ook hier gaat men niet over één nacht ijs.
Je spreekt uit ervaring?
Ja, ik heb het van dichtbij meegemaakt. Er is echt ontzettend veel moed voor nodig om zo’n beslissing te nemen. De persoon om wie het ging was zo in staat om in de armen van zijn vrouw te sterven, zijn zoon en zijn vrienden om het bed dichtbij hem. Hij kon niet meer, hij wilde dat zijn leven stopte. Het was naast een enorm verdriet een geschenk dat hij nu weg mocht, dat dit kon. Je kan dit alleen als je geen hoop meer hebt op verbetering, dus als je het heel zeker weet. Anders doe je het niet.
“ Humanisme staat voor mij voor menselijkheid, redelijkheid en is niet dogmatisch. Het is een belangrijke redelijke stroming in het maatschappelijk debat waar nuances vaak verloren gaan. ”
Wat vind je van het humanisme en het Humanistisch Verbond?
Ik ben atheïst. Het humanisme staat voor mij voor menselijkheid, redelijkheid en is niet dogmatisch. Het is een belangrijke, redelijke stroming in het maatschappelijk debat waar nuances vaak verloren gaan en mensen toch heel vaak met hun buik in plaats van met hun hersenen denken. Het is gericht op samenleven en niet op uitsluiten, op geven en nemen.
De vrijheid is cruciaal…
Ja, maar dat betekent ook dat je respect hebt voor de vrijheid van een ander. Dat is soms een spanningsveld. Ook als het gaat om religie. Ik vind dat we ook de vrijheid van religieuzen moeten verdedigen. Secularisering mag ook niet betekenen dat de vrijheid van godsdienst wordt ingeperkt. Aan de andere kant. Religies mogen geen voorrechten hebben.
Wat bedoel je?
De Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) is mijn leidraad. Dus de vrijheid van religies kent grenzen. Daar waar het vrijheden van anderen aantast. Wat verboden is voor atheïsten, zou ook verboden moeten zijn voor religieuzen: homo’s weren, minder rechten voor vrouwen. Ik ben tegen besnijdenis van meisjes en jongens.
En dieren hebben rechten, dus rituele slacht vind ik aanvechtbaar. Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes te maken, maar je moet wel met elkaar samenleven en anderen niet belemmeren zichzelf te zijn.

Tags:#Abortus #bufferzones #Vrouwenrechten #wetgeving #Zingeving
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.
"*" geeft vereiste velden aan