Direct naar de inhoud
Word lid
Protest abortus in Haarlem

Doorbreek de stilte rondom abortus

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Gepubliceerd op:

Conservatieve bewegingen winnen wereldwijd steeds meer terrein. Zij zijn volledig gericht op terugdraaien van verworven vrijheden en rechten zoals abortus. Ook in Nederland. Een tegengeluid is dringend nodig.

Uitgemaakt worden voor moordenaar. Folders in de handen geduwd krijgen met afschuwelijke foto’s en misleidende informatie. Vlak voor een ingrijpend moment geconfronteerd worden met de intolerante agressie van anti-abortusactivisten, dat gun je niemand. Toch gebeurt het bijna dagelijks voor de abortusklinieken in Nederland. Steeds vaker. Steeds agressiever.   

Deze week trok Gerrit Zomerdijk, directeur van Gynaikon Klinieken, met locaties in Rotterdam en Roermond, aan de bel over de toename van agressie tegen vrouwen voor zijn klinieken. Onlangs waren de sloten van de kliniek in Rotterdam zelfs dichtgekit en de buitenmuren beplakt met stickers met de tekst ‘abortus is moord’.   

Het zijn niet alleen activisten die het klimaat rondom abortus proberen te beïnvloeden.

Nederland telt 14 abortusklinieken. Het gemiddeld aantal abortussen per jaar ligt rond de 30.000 waarvan meer dan de helft binnen de zeven weken. Dat aantal is stabiel en in vergelijking met landen om ons heen relatief laag. De toegang tot abortus is in Nederland goed geregeld. En toch zorgen de agressieve methodes van anti-abortusactivisten ook hier voor een toenemend taboe op abortus.   

Maar het zijn niet alleen activisten die het klimaat rondom abortus proberen te beïnvloeden.  

Een eenzaam besluit

Ook het door de overheid gesubsidieerde hulpverleningsorganisatie Siriz probeert de keuze van vrouwen te beïnvloeden met gekleurde informatie. Siriz is innig verbonden aan
anti-abortusorganisatie VBOK – de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind. Ze delen bestuursleden, en verdelen onderling de financiële middelen. Hoe kan de hulp die Siriz biedt aan onbedoeld zwangere vrouwen neutraal en onafhankelijk zijn?  

Ik schrik van de reacties die ik krijg als wij over dit onderwerp schrijven. Er lijkt een klimaat te zijn ontstaan waarin vrouwen zich moeten schamen als ze gebruik maken van een recht. Vrouwen die voor abortus kiezen worden in die reacties niet alleen als zondig, maar als ook dom, wezenloos en egoïstisch gezien. Onbedoeld zwanger? Eigen schuld, dikke pech. Je moet het nu maar voldragen. 

Bufferzones nu!

Stop intimidatie bij abortusklinieken

Een abortus doe je niet zomaar. Er gaat meestal een periode van twijfel aan vooraf. Abortus is ook vaak een eenzaam besluit, waar weinig over wordt gesproken. Ook niet in de beschermde omgeving van vrienden en familie. Wanneer je dan tot dit toch altijd moeilijke besluit bent gekomen, word je voor de ingang van de kliniek beticht van moord.   
 
Onder meer door de agressieve lobby van de regering-Trump winnen conservatieve bewegingen wereldwijd steeds meer terrein. Zij zijn volledig gericht op terugdraaien van verworven vrijheden en rechten zoals abortus. Ook in Nederland is deze conservatieve stem luider te horen. En daar staat niks tegenover. Is het omdat we denken dat het in Nederland allemaal prima is geregeld? Dat het publieke debat niet meer hoeft te worden gevoerd, en abortus nog slechts een zaak is voor individuele vrouwen?   

Doorbreek de stilte

We mogen dit niet alleen overlaten aan de vrouw die voor deze keuze staat. Het gesprek moet op grotere schaal worden gevoerd, in alle openheid. Te beginnen in de eigen omgeving. Ga het gesprek met vrienden en familie aan over abortus. Zo halen we het onderwerp uit de taboesfeer van schuld en schaamte. Want juist geheimzinnigheid maakt vrouwen kwetsbaar – ook voor de demonstranten bij abortusklinieken.  

Het Humanistisch Verbond is een petitie gestart om de intimidatie een halt toe te roepen. Bufferzones zijn een oplossing om de agressie bij klinieken tegen te gaan. Teken ook: humanistischverbond.nl/stopintimidatie 

Meer weten over het klimaat rondom abortus, en hoe het onderwerp politiek is geworden? Kijk naar Reversing Roe op Netflix https://www.netflix.com/nl/title/80192834  

Meer over onze acties om abortus uit de taboesfeer te halen vind je in het dossier humanistischverbond.nl/abortus
 
Zelf slachtoffer van intimidatie? Neem dan contact op met ons. We kunnen je verder helpen. 

Christa Compas
Directeur Humanistisch Verbond (2016-2021)

Doorbreek de stilte rondom abortus

Share this page

Tags: #Abortus #taboe

Nieuws en verhalen

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.