Direct naar de inhoud
Word lid
Foto van Eva

De stem van menstruerend Nederland

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Nieuws Gepubliceerd op:

Nederland maakt kennis met Ava, een door het Humanistisch Verbond op weg geholpen cliëntenorganisatie. Ava is de afkorting van anticonceptie, vrije keuze en abortus en is bedoeld voor alle Nederlanders die menstrueren en controle op hun vruchtbaarheid willen kunnen uitoefenen.

1 op de 5 Nederlandse vrouwen kiest ten minste één keer in haar leven voor abortus. Financiële, sociale en praktische hindernissen, plus gebrekkige objectieve voorlichting zijn nu dagelijkse barrières om optimale zorg te verkrijgen. De stem van deze zorggebruikers is in het maatschappelijk debat afwezig. Dat moet anders, vindt Ava-voorzitter Eva de Goeij, initiatiefnemer vanuit het Humanistisch Verbond. “Cliëntenorganisaties vervullen in Nederland een belangrijke rol. Denk aan  Alzheimer Nederland of Depressievereniging. De stem van deze patiënten wordt officieel meegenomen bij het maken van beleid op het ministerie van VWS. Ava wil dat mensen die gebruik maken van abortuszorg en anticonceptie ook een stem krijgen. Niet toevallig betekent Ava ‘stem’ in het Perzisch.”

Eva 7

Ontmoetingsplek

“Ava gaat ervoor zorgen dat de achterban goed geïnformeerde keuzes kan maken rondom anticonceptie en bij een onbedoelde zwangerschap. Maar we gaan niet zelf het wiel uitvinden. Er is al zoveel kennis. We werken samen met kennisinstituten Rutgers en Fiom, abortusartsen, verloskundigen en gynaecologen. Wat Ava anders maakt is dat we ervaringsverhalen delen. Ava fungeert als een ontmoetingsplek voor medegebruikers van anticonceptie en abortuszorg. Je kunt er je eigen verhaal kwijt en vragen stellen: wat heb jij gemist binnen de abortuszorg? Hoe ging het bij jou? Hoe bevalt een bepaald soort anticonceptie? Al die ervaringsverhalen vertegenwoordigen een stem die we willen laten horen als we om de tafel zitten bij beleidsmakers. Niet alleen binnen de politiek trouwens, maar ook binnen de medische wetenschap. Er is nog veel te weinig onderzoek naar abortuszorg en anticonceptie, terwijl er miljoenen gebruikers zijn. Dat gaan we aanmoedigen.”

Tegengeluid

Het is hoog tijd dat mensen die voor keuzevrijheid zijn op het gebied van abortus en anticonceptie zich kunnen uitspreken en vertegenwoordigd voelen.

Ava is op weg geholpen door het Humanistisch Verbond met een startsubsidie. Zodra het op eigen benen staat, wat medio mei het geval is, gaat Ava zelfstandig verder. De Goeij: “Dat uitgerekend het Humanistisch Verbond ons steunt, is niet vreemd natuurlijk, want het Humanistisch Verbond is een groot pleitbezorger van zelfbeschikking en brengt graag mensen samen. Tegelijk maakt het Humanistisch Verbond zich net als Ava zorgen om het geluid van conservatief Nederland,dat steeds luider klinkt. Ava wil die andere stem laten horen, het tegengeluid. Het is hoog tijd dat mensen die voor keuzevrijheid zijn op het gebied van abortus en anticonceptie zich kunnen uitspreken en vertegenwoordigd voelen.”

Ava is er voor alle vrouwen, trans en non-binaire mensen die zwanger kunnen worden en/of menstrueren. Doneren? Ga naar avahelpt.nl. Lid worden kan vanaf medio mei. Het lidmaatschap is gratis.

Lees meer over ons werk omtrent abortus

Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.