Direct naar de inhoud
Word lid
Medicatie afbeelding

Abortuspil via huisarts garandeert goede zorg

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Leven, liefde en dood Gepubliceerd op:

Oppositiepartijen GroenLinks en de PvdA hebben een initiatiefwet ingediend waarmee huisartsen de abortuspil tot een zwangerschap van negen weken voor kunnen schrijven. Het Humanistisch Verbond steunt dit initiatief van harte. Directeur Christa Compas: “De overtijdbehandeling hoort niet in het wetboek van strafrecht.”

Medicatie afbeelding

De twee oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen dat de abortuspil beschikbaar wordt bij de huisarts. Zij zien dat als de beste manier om vrouwen met hulpvragen hierover te helpen. De partijen zeggen dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)ook achter het plan voor de wet staat. Politiek is er veel steun, maar niet bij de christelijke partijen in de regering. Alleen gespecialiseerde klinieken en de polikliniek gynaecologie van het ziekenhuis mogen de abortuspil verstrekken.

Zelfbeschikking

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie schrapten in de kabinetsformatie een eerder plan voor de abortuspil. De ChristenUnie en het CDA zijn tegen, terwijl van VVD en D66 bekend is dat ze in principe voorstander zijn. De liberale partijen zien het als versterking van zelfbeschikking van vrouwen, terwijl tegenstander denken dat de drempel voor abortus te laag wordt.
Sharon Dijksma (PvdA) die samen met Corinne Ellemeet (GroenLinks) de wet indiende, vindt de angst ongegrond: “Laten we naar de feiten kijken. Zweden en Frankrijk hebben dit systeem al, en daar is het aantal abortussen niet gestegen. We weten dus al hoe het zit.” Ellemeet: „Betere mogelijkheden en betere voorlichting leiden niet tot meer abortussen. Wel tot zorg die past bij de wensen van verschillende soorten vrouwen,” zegt zij vandaag in NrC.

Menselijke zorg

Het Humanistisch Verbond vindt dat iedereen in Nederland het recht heeft op toegankelijke menselijke zorg bij anticonceptie en zwangerschap en is blij met het initiatief van GroenLinks en PvdA. Christa Compas: ”Wij vinden het een goede zaak dat de abortuspil /overtijdbehandeling via de huisarts gaat en dat je daarvoor niet naar een abortuskliniek hoeft.”

Voormalig minister Edith Schippers stelde dit ook al voor. Zij wilde echter tegelijkertijd de overtijdbehandeling onder het wetboek van strafrecht brengen.
Compas: “Wij vinden het terecht dat de initiatiefnemers de overtijdbehandeling juist buiten het wetboek van strafrecht houden. Dit hoort er niet in thuis. Wij maken ons zorgen over de toenemende invloed van christelijke partijen en organisaties op dit onderwerp. Het lijkt erop dat christelijke moraal via het nieuwe kabinet aan vrouwen wordt opgedrongen.”

Bewustwording

We maken ons sterk voor de bewustwording van vrouwen voor zeggenschap over hun eigen lichaam. Voorwaarde is een vrij en open klimaat waarin vrouwen zonder schuld en schaamte hun eigen keuzes kunnen bespreken en maken. Eerder schreef Christa Compas in Trouw een opiniestuk over het toenemende taboe op abortus en de gevaren van campagnes als De week van het leven, die gesteund werd door christelijke partijen.

Steun onze inzet voor zeggenschap en goede hulp

Teken de petitie voor abortus uit het wetboek van strafrecht

OF 

Word nu lid op humanisme.nu

Deel dit

Tags:#Abortus #Autonomie #Vrouwenrechten #Zelfbeschikking #Zingeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.