Direct naar de inhoud
Word lid

Abortus: “Je weet dat je niet alleen bent, en toch voelt het zo alleen”

Type content: Nieuws Categorieën: Baas in eigen buik Gepubliceerd op:

Na een abortus blijven mensen vaak met levensvragen zitten. Het Humanistisch Verbond organiseert gespreksgroepen. Twee deelnemers delen hun ervaringen.ige uitweg”. Niet eerder schreef Linda Duits over haar abortus. Erop terugkijkend blijft ze strijdbaar: “Abortus is een mensenrecht.”

“In 2014 kwam ik erachter dat ik zwanger was van mijn ex-vriend. Ik woonde op dat moment in het buitenland en het was voor mij heel duidelijk dat ik een keuze kon maken. Om erachter te komen wat ik wilde, visualiseerde ik hoe mijn leven eruit zou zien bij beide opties. Om het op een rijtje te krijgen heb ik een brief aan mezelf geschreven met alle argumenten voor en tegen. Zo werd het heel helder voor me. Ik wilde een abortus.

Nu, vijf jaar later, sta ik daar nog steeds achter. Maar de gebeurtenis houdt me nog regelmatig bezig. Het is een ingrijpende ervaring en op belangrijke momenten, zoals een jaar na de ingreep of op de uitgerekende datum, sta ik er nog altijd bij stil. Na de abortus had ik behoefte aan een goede verwerking en wilde graag met iemand praten die hetzelfde had meegemaakt. Ik zocht een gespreksgroep, maar die vond ik niet. Wel had ik een schrijfopdracht gedaan met een coach via Fiom, wat erg prettig was. Maar ik merkte dat ik meer nodig had om mijn keuze een plek te geven. Ik had echt behoefte aan mensen die met me mee konden denken en waarmee ik mijn ervaring kon delen. Mijn abortus heeft mij veranderd en daarin voelde ik me erg alleen.

Gelukkig kwam de gespreksgroep via sociale media op mijn pad. De moedige dames die ik daar ontmoette hebben me enorm geholpen. Door te luisteren naar hun verhalen heb ik de complexiteit van mijn eigen situatie kunnen (h)erkennen en mijn keuze nog beter kunnen accepteren. Het was fijn te ervaren dat andere vrouwen na afloop ook volop met hun keuze voor abortus bezig waren, soms nog jaren later. En dat dezelfde thema’s bij iedereen speelden, zij het op een andere manier. Je bekijkt je eigen ervaring door een andere bril en dat werkte voor mij relativerend en bovenal helend.

Het was ook best spannend om míjn verhaal te vertellen. Dankzij de begeleiders voelde ik me vrij en veilig dat te doen. Mijn advies voor anderen: neem er de tijd en ruimte voor. Je gaat een proces aan dat energie en aandacht vraagt. Op die manier werd mijn abortuservaring een deel van wie ik nu ben.”

Gespreksgroep na abortus

Zou je graag stilstaan bij je abortus-ervaring en deze met andere vrouwen in een veilige sfeer delen? In maart 2023 start er weer een nieuwe gespreksgroep in Utrecht. Je kunt je nu

Tamara

“Je kent de cijfers, je weet dat je niet alleen bent, en toch voelt je je zo alleen als je hiermee te maken krijgt. Ik heb wel op internet gezocht, daar vind je veel goedbedoelde adviezen, maar vooral dingen als ‘ik heb spijt, wat moet ik nu’? Daar had ik niet veel aan. Ik wilde er juist genuanceerder met anderen over in gesprek gaan en kon nergens iets vinden.

Ik was enorm blij deze groep uiteindelijk te hebben gevonden via de Facebook-groep van Fiom. Het sloot precies aan bij hoe ik ermee bezig was. De begeleiders hebben zelf ervaring met abortus en werken vanuit de visie dat het je ook sterker kan maken. Ik ontdekte dat ik er ook op die manier naar kan kijken.

Het was fijn dat de verschillende deelnemers dingen bij elkaar herkennen maar er ook heel verschillend in zitten. Iedereen heeft er andere emoties bij. En er was gelukkig niet alleen maar spijt en ellende. Er werd op een intelligente en respectvolle manier met elkaar gesproken. Vanaf dag één voelde ik me minder alleen. Het werd duidelijk dat anderen ook in een proces zitten, en daarmee hebben ze mij geholpen een stap te maken in de verwerking.”

De gespreksgroep wordt georganiseerd door humanistisch geestelijk verzorgers Rebekka Roozendaal en Kiki Biel. De naam van de tweede deelneemster is om privacyredenen gefingeerd. Het Humanistisch Verbond doet er alles aan om abortus uit de taboesfeer te houden. De gevoelde noodzaak om niet onder de eigen naam te publiceren getuigt enkel van de noodzaak om het taboe rond abortus te doorbreken.

Gespreksgroep levensvragen na een abortus

Een abortus kan zoveel vragen oproepen: Heeft deze ervaring mij veranderd? Wat gebeurde er met mijn lichaam? Met wie kan ik er over praten? Hoe ga ik nu verder?

Samen met andere vrouwen onderzoeken wij, humanistisch geestelijk begeleiders Mariëlle Kappert en Rebekka Roozendaal, wat de abortus met ons doet. Iedere ervaring krijgt de ruimte. We laten oordelen van anderen voor wat ze zijn en geven een stem aan onze eigen beleving. In een groep van vijf tot tien vrouwen staan we iedere bijeenkomst bij een andere vraag stil.

Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: je bent van harte welkom.

Meer weten? Klik hier 

Aanmelden[email protected]

Waarom maken wij ons druk over het abortusklimaat in Nederland?

In Nederland is toch alles rond abortus goed geregeld? Wat betreft wetgeving zeker, maar ook hier proberen conservatieve krachten de abortuspraktijk in een negatief daglicht te plaatsen. Zij zijn volledig gericht op het terugdraaien van verworven vrijheden en rechten. Lees in ons abortusdossier wat we doen om de vrije keuze te beschermen.

Deel dit

Tags:  #Abortus 

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.