Direct naar de inhoud
Word lid
Europese kaart

Terug in de tijd – Hoe onze vrijheden onder druk staan

Type content: Nieuws Categorieën: Abortus is geen misdaad Gepubliceerd op:

Overal in Europa wint conservatief gedachtegoed terrein. Op het gebied van abortus, maar ook op vrijheden zoals LHBTI+ en de vrijheid om wel of niet te geloven. Ook in Nederland zijn er tekenen van sluipende uitholling van individuele vrijheden. Gaan we terug in de tijd?

Corona, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis. De onzekere mens wil zekerheid. En dat is precies wat rechts-populisten en oerconservatieven zeggen te bieden.

Wat betekent de hang naar een conservatieve samenleving voor de rol van de vrouw, de rechten van de gender-gemeenschap en andere individuele vrijheden? Een rondje langs de lidstaten laat zien dat juist die vrijheden overal in Europa afbrokkelen. Polen verbiedt toegang tot abortus in bijna alle omstandigheden. In Kroatië is het niet mogelijk voor homo’s en lesbiennes om pleegouders te worden. In Spanje heeft de extreemrechtse partij Vox zich openlijk uitgesproken tegen het feminisme en de wetten die vrouwen beschermen, zoals de strengere verkrachtingswetgeving die de regering eerder invoerde. In Hongarije moet iedereen die een abortus wil ondergaan binnenkort eerst naar de hartslag van de foetus luisteren.

Bescherm het recht op abortus

In Nederland staat abortus nog steeds in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Daarom starten wij een burgerinitiatief om artikel 296 te schrappen. Doe je mee?

Ook in Nederland zijn er tekenen van sluipende uitholling. Sterker, Nederland blijkt een grote speler op het gebied van de groeiende anti-genderlobby, die strijdt tegen lhbtiq- en reproductieve rechten.

In 2021 bracht het EPF of Sexual and Reproductive Rights een onderzoek naar buiten over deze lobby, inclusief een lijst van de grootste financiers. En Nederland staat niet op een onbelangrijke plek, namelijk op nummer twee van de grootste anti-genderfinanciers tussen 2009 en 2018. Dit is het netwerk van Traditie, Familie en Privé-eigendom, waar organisaties zoals Civitas Christiana en Ordo Iuris deel van uitmaken, met 96 miljoen euro. Op de veertiende plaats staat de ECPM, opgericht in en gerund vanuit Nederland, met een budget van 7 miljoen euro. En tot slot, op plaats 26 op de lijst, staat de Transatlantic Christian Council van SGP’er Henk Jan van Schothorst, met een bijdrage van vierhonderdduizend dollar (339.000 euro). Ter vergelijking: een organisatie zoals de International Lesbian and Gay Association (ILGA) Europe heeft maar een jaarbudget van ongeveer drie miljoen euro.

De opkomst van rechts-populisme, in combinatie met (deels christelijk) conservatisme, heeft geleid tot een Europa waar burgers niet meer vanzelfsprekend beschermd zijn. En dat heeft nogal wat gevolgen.

Vrouwenrechten en reproductieve rechten

LHBTI+ rechten

A list of posts

Vrijheden

Het Humanistisch Verbond zet zich in voor een vrije en menswaardige samenleving. Een samenleving waar iedereen zijn leven naar eigen wens kan invullen. We moeten daarom alert zijn – nóg alerter – op het groeiend aantal ondemocratische tendensen in de samenleving en ons uitspreken voor de rechten van minderheden.

Marein Zwama
Marein Zwama
Programmamanager Gender
Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.