Direct naar de inhoud
Word lid

Burgerinitiatief om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen

Type content: Nieuws Categorieën: Abortus is geen misdaad Gepubliceerd op:

Abortus is geen misdaad. We voeren actie om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Na een succesvolle petitie (>40 duizend ondertekenaars) tilden we onze campagne samen met BNNVARA naar een hoger niveau met een burgerinitiatief. Lees hier meer.

Maak abortus onderdeel van de reguliere zorg

In Nederland staat abortus nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Officieel is het nog steeds strafbaar, ook al is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Woordvoerder Fiona Fortuin: “Wij vinden dat je vrij moet kunnen zijn om het leven naar eigen wens vorm te geven. Dat betekent ook dat jij bepaalt of je wel of geen kinderen wilt, en als je onbedoeld zwanger raakt daar zelf een keuze in kunt maken. Abortus is geen misdaad.”

Omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is de abortuszorg geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel. Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als bijvoorbeeld een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Humanistisch geestelijk verzorger Kiki Biel, oprichter van de abortusgespreksgroepenondersteunt het burgerinitiatief: “Nu is abortus nog altijd een taboe, een misdaad zelfs. Door abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, veranker je niet alleen de keuzevrijheid, maar open je ook het gesprek.”

Kamerdebat abortus uit het strafrecht

Op 24 mei 2023 schreven we geschiedenis: de Tweede Kamer besprak ons initiatief onder de ogen van een volle publieke tribune. En op 30 mei werd er over de ingediende moties gestemd. De conclusie: vooralsnog is er nog geen Kamermeerderheid, maar er komt wel een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het schrappen van abortus uit het strafrecht. Het gesprek over dit onderwerp in de maatschappij én politiek is weer gestart. Wij gaan vol goede moed verder.

Humanistisch Verbond in actie voor de vrije keuze voor abortus

Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een vrije en menswaardige samenleving. Vanuit die gedachte beschermen we de vrije keuze voor abortus. Want het anti-abortusgeluid groeit, ook in Nederland. Op landelijk niveau ondersteunt het Humanistisch Verbond mensen die een abortus ondergaan:

Deel dit

Tags:#Abortus#keuzevrijheid#politiek#Vrouwenrechten#wetgeving#Zelfbeschikking#Zingeving

Lees meer over onze inzet voor de vrije keuze

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.