“Negen colleges over humanisme. Zoveel ga ik er geven op de Russische Summerschool. En elk duurt twee uur. De afgelopen dagen heb ik me flink gestort op het college waarin ik de vraag stel (en beantwoord natuurlijk) hoe we ons tot religies dienen te verhouden. Typisch zo’n vraag voor de seculiere humanist”, schrijft Joep Schrijvers in zijn tweede blog.

Stiekem vind ik het al een geslaagd college, helder en genuanceerd. Nu maar eens zien hoe het in de praktijk uitpakt. Als ik zin heb, werk ik het uit tot een kort essay.

Tolerantie

Gisteren kreeg ik een verontrustend bericht binnen dat de repressie in Rusland toeneemt. Zo mag je steeds minder demonstreren, is er een wet aangenomen om het internet te monitoren en is voorlichting over homoseksualiteit aan jongeren in Sint-Petersburg streng verboden. Deze verordening spreidt zich uit over het hele land. 

Nu wil het dat ik een college over GLBT-rechten geef. Op de titelpagina van mijn Powerpoint heb ik maar gezet dat deze alleen voor 18-plus is. Omdat de homotolerantie laag is heb ik per e-mail morele support gevraagd aan de twee Amerikaanse gastsprekers. Ze zullen bij mijn college aanwezig zijn en me zo nodig rugdekking geven als zelf daar een te grote vijandigheid is. Ik besef wel hoe vrij en heerlijk Nederland is. Opeens moet ik weer voorzichtig zijn en zie ik de kast weer van binnen.

Toezicht

Ernstiger is dat ngo’s onder strenger staatstoezicht komen te staan. Ze worden gecheckt op staatsvijandigheid en op inmenging van het buitenland. Nu is humanisme niet direct staatsgevaarlijk, maar je weet nooit hoe autoriteiten er uiteindelijk over denken en zien ze de humanistische agenda als een politieke. Voor je het weet krijg je het etiket mee ‘ondermijnend’ en ‘geïnfiltreerd door buitenlandse agenten’. Het mailtje dat ik gisteren kreeg waarschuwde me voorzichtig en zorgvuldig te zijn. Dat doe ik dus braaf.

Lees alle blogs van Joep Schrijvers en reageer op human.nl

Over Joep Schrijvers

Dr. Joep Schrijvers is humanist, wetenschapper en schrijver. Zijn laatste boek ‘Maak er wat van!’ is een hoopvol en nuchter boek voor iedereen die iets van zijn werk en leven wil maken. In 2003 verscheen ‘Hoe word ik een rat?’ uit. Een boek over kantoorpolitiek, rattenspelletjes en gore streken. Het boek werd bekroond met de prijs voor het beste managementboek van het jaar. Schrijvers is nauw betrokken bij de veranderkunde (andragologie) op de UvA. Meer informatie vindt u opwww.joepschrijvers.nl