De afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, maar minister Bruins wil dat voortaan alleen toestaan als er sprake is van een ‘medische indicatie’.  Bruins heeft het advies van Zorginstituut Nederland (ZiN) hierover opgevolgd. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Lilianne Ploumen (PvdA).

De sociale redenen waar lesbische en biseksuelen vrouwen tot op heden een beroep konden doen – zoals het ontbreken van een mannelijke partner – is volgens de minister geen medische indicatie.

Indirecte discriminatie

Dat is niets minder dan indirecte discriminatie, vinden het COC en de stichting Meer Dan Gewenst. Want de vrouwen om wie het gaat betalen  vele duizenden euro’s en moeten soms veel risicovolle initiatieven nemen om toch zwanger te worden. Zoals Mirjam van Heugten, die haar verhaal vertelt aan De Volkskrant.

“Geen enkele kinderwens is medisch noodzakelijk. Voor hetero’s is het blijkbaar oké om geen zaad te hebben, maar voor ons niet?’ Toch heeft ze stille hoop dat de minister zich nog bedenkt – of zijn eigen sperma doneert. Daarom is ze de campagne #magikjekwakkiedan begonnen.

Steun de vrijheid in de liefde en onderteken de petitie hier.

Naschrift: Minister Bruins  zegt toe  – na vragen in de Tweede Kamer – dat inseminatie voor voor alle vrouwen in 2019 vergoed wordt. Lees meer in een artikel over  KID van de NOS

Geen enkele kinderwens is medisch noodzakelijk. Voor hetero’s is het blijkbaar oké om geen zaad te hebben, maar voor ons niet?’

Steun de liefde

Het Humanistisch Verbond staat voor een samenleving waar je vrij bent om zelf te bepalen over je leven, je liefde, je denken en je dood. Dit lieten we eerder zien met onze succesvolle Liefdesverklaring die door meer dan 55.000 mensen is ondertekend en onze campagne voor vrije abortuskeuzehulp. Dat betekent ook dat iedereen liefdevol ouderschap vorm kan geven. En de overheid moet hiervoor de mogelijkheden scheppen.

 

Steun de liefde

Voor lang niet iedereen in Nederland is de liefde goed geregeld. Dat moet anders.

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos

was Programmamanager onderwijs

Profiel-pagina