voorpagina nieuws

We hebben hard gewerkt aan onze toekomstplannen. Op de speciale ledendag op 25 juni in Amersfoort presenteren we de nieuwe koers, met nieuwe programma’s en activiteiten. Eigentijds, strijdbaar en verbindend.

Als lid bent u onmisbaar want u geeft uw stem over de nieuwe plannen. Ook zijn er workshops, prikkelende gesprekken en een optreden van Maaike Ouboter.

Meld u aan via het formulier onder aan de pagina!

Ja, ik ben erbij op 25 juni

Programma live in Amersfoort 

Maaike Ouboter
Maaike Ouboter

12:00 – 13:00 uur: Ontvangst en lunch

13:00 – 15:00 uur: Optreden Maaike Ouboter en Ledenvergadering
Het afgelopen jaar hebben we samen met velen van u gewerkt aan de strategie tot en met 2026. Tijdens de Algemene Ledenvergadering presenteren wij de nieuwe plannen. Geeft u ons groen licht? Voorzitter is Fadoua Alaoui en Maaike Ouboter treedt op, bekend van onder meer Dat ik je Mis. De ledenvergadering is ook online te volgen. Als u zich hiervoor aanmeldt, ontvangt u een e-mail met de link naar de livestream en informatie over de stemprocedure.

15:30 – 17:00 uur: Workshops en randprogramma
Na de vergadering gaan we meteen de diepte in met de thema’s van de toekomst. Geef u op voor een workshop, of kies voor het prikkelende randprogramma Gedachtekracht. Let op: het aantal plekken per workshop is beperkt, dus wacht niet te lang met aanmelden.

17:00 – 18:00: Afsluitend drankje


U kunt de vergadering ook online volgen en uw stem uitbrengen. U ontvangt dan een link naar de livestream. De ledenvergadering is via de stream te volgen van 13:30 – 14:30 uur.

WAT VALT ER TE STEMMEN?

De komende jaren gaan we voor zichtbare verandering. We presenteren twee nieuwe programma’s, en de ambitie om meer te zijn dan een vereniging is groot. We willen er zijn voor iedereen. U leest er alles over in het nieuwe meerjarenbeleidsplan dat vier weken voorafgaand aan de vergadering digitaal beschikbaar is. Tijdens de vergadering vragen we u om over het plan te stemmen. Tot twee weken aan de vergadering is er de mogelijkheid tot het indienen van amendementen, moties, vragen en opmerkingen.

Klimaatmars 2021

Workshops en randprogramma

Geef u op voor een van de 7 workshops of meld u aan voor het zinnenprikkelende randprogramma Gedachtekracht. Op het aanmeldformulier geeft u uw voorkeur aan. U kunt één keuze opgeven.

Workshop 1: Eco-humanisme

We stevenen af op verschillende grote ecologische crises. Hierdoor realiseren humanisten zich opnieuw dat we als mens niet los staan van de aarde. We zijn er onderdeel van. Wat betekent dit voor waarden als autonomie en zelfbeschikking? Hoe kunnen we ze op een nieuwe manier laden? En wat betekent dat in de praktijk voor het goede leven? Door Marco Oostdijk en programmamanager Steven de Grauw.

Workshop 2: Polarisatie en verbinding

Polarisatie op zich is niet gevaarlijk. Een scherp debat houdt een democratie levendig. Maar de zorg groeit over hoe polarisatie dreigt door te slaan waarbij alleen nog de extreme flanken een stem hebben en vervolgens de koers bepalen. Wat kunnen we doen om het zogeheten middenveld te versterken? Zodat deze zich niet terugtrekt of houvast vindt in valse ideologieën? Praat mee. Door: programmamanager Linda Vis.

Workshop 3: Kunstmatige Intelligentie en humanistische waarden

Wat zijn de kansen en risico’s van kunstmatige intelligentie? Doe mee aan de denkoefening hoe humanistische waarden van belang kunnen zijn bij kunstmatige intelligentie, en welke rol de overheid zou kunnen spelen. Door: Mariette Visbach, Bert Verzijl en Hanne Bikker van afdeling Haaglanden.

Workshop 4: Hoe herken je levensvragen?

Iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met complexe levensvragen door dood, ziekte, verlies of een ingrijpend voorval tijdens het werk. Wat zijn levensvragen eigenlijk precies? En hoe kan je erover in gesprek gaan? Samen met humanistisch geestelijk verzorgers staan we hierbij stil. Door: programmamanager Nikki van Biemen.

Workshop 5: De toekomst van de vereniging

Hoe ziet de toekomst van de vereniging uit? Van welke betekenis kunnen we zijn in uw leven? En hoe kunnen we er ook zijn voor mensen die misschien geen lid willen worden maar zich wel betrokken voelen bij het humanisme in Nederland? Door: directeur Robbert Bodegraven.

Workshop 6: Zingeving en maatschappelijke betrokkenheid

Als mensen zijn we allemaal onderdeel van iets groters: je familie, nabije omgeving, de natuur. De waarden die je belangrijk vindt, zie je het liefste terug in een mooi, rechtvaardig leven voor iedereen. Hoe kun je zingeving ervaren door je in te zetten voor een betere wereld? Met kennis, handige tips en een kleine casus waar we induiken. Door: campagnemedewerker Marieke Keyzer.

Workshop 7: Het Gendergesprek

Wat is vrouwelijkheid? En waar moet een echte man aan voldoen? Hokjesdenken. We doen het allemaal. Het Gendergesprek daagt je uit om op een andere manier te kijken naar het traditionele man-vrouwbeeld. Makkelijker gezegd dan gedaan, want we zijn van jongs af aan gewend in rollen te denken. Ga deze middag de uitdaging aan.

Randprogramma: Gedachtekracht

We zoeken allemaal een weg door het leven. Als we de verbinding met elkaar opzoeken, kunnen we van elkaar leren. Is dat niet onze gedachtekracht? Aan de hand van prikkelende vragen gaan we met elkaar in gesprek waarbij humanistische waarden in korte tijd tot bloei komen: vrijdenken, empathie en verbinding. Het kan tot intieme gesprekjes leiden, ontboezemingen, en herkenning. Bijzonder wordt het zeker! Door: Elif Stepman en Fiona Fortuin.

publiek 75 jaar jubileum

Bent u erbij op 25 juni?

Meld u aan vóór 23 juni 15:00 uur via het formulier!

Alle informatie op een rij

Datum zaterdag 25 juni 2022
Locatie Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort
Tijden 12:00 – 18:00 uur

Programma
12:00 – 13:00  Ontvangst en lunch
13:00 – 15:00  Plenair programma met Algemene Ledenvergadering
15:00 – 15.30  Pauze
15.30 – 17.00  Workshops en prikkelend randprogramma
17:00 – 18:00  Afsluitend drankje

Meld u aan via het formulier hieronder. We zien u op 25 juni in Amersfoort of digitaal bij de Ledenvergadering!

Vier weken voorafgaand aan de dag zijn alle stukken over de nieuwe koers digitaal beschikbaar.

Aanmeldformulier

Ja, ik kom naar de speciale Ledendag op 25 juni

…Twijfelt u nog?
Bekijk de veelgestelde vragen hieronder.

Veelgestelde vragen

Wordt deze Algemene Ledendag gratis aangeboden?

Ja, deze hele dag – inclusief alle programma-onderdelen – wordt gratis aangeboden.

Mag iedereen mee stemmen bij de Algemene Ledenvergadering?

Alleen als lid mag u mee stemmen over de nieuwe koers van het Humanistisch Verbond.
Bent u nog geen lid, en wilt toch mee stemmen? Of kent u iemand die geen lid is, maar wel mee wil stemmen?
Hier kunt u direct lid worden.
U draagt dan meteen bij aan een vrije en humane samenleving. Dank u wel alvast!

Waarom krijg ik deze oproep voor de Algemene Ledendag?

Het Humanistisch Verbond is een vereniging waarin de stem van leden gehoord wordt. Als lid heeft u invloed op onze plannen, zoals nu de nieuwe koers voor de komende jaren. Op 25 juni legt het hoofdbestuur het nieuwe meerjarenbeleidsplan aan u voor. Uw stem is belangrijk voor het bepalen van het beleid van het Humanistisch Verbond. Laat uw stem daarom niet verloren gaan en kom naar de Algemene Ledendag!

Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat

Laat het ons weten, stuur een mail met uw vraag naar [email protected]. Dank alvast!