Ledendag 2018

Op 24 november kun je als lid je stem laten horen. In Amersfoort vindt de Ledendag /ALV plaats. Het hoofdbestuur legt verantwoording af over het gevoerde beleid. Onderwerpen zijn onder meer de jaarrekening over 2017, de voortgang 2018 en de vooruitblik 2019. Inhoudelijk praten we over medisch-ethische dilemma's bij geboortezorg en zwangerschap en over de rol van vaak overbelaste mantelzorgers.

Waar en wanneer?

Oude Magazijn

Datum: zaterdag 24 november 2018

Adres: Terrein 'de Wagenwerkplaats'
Soesterweg 310F
3812 BH Amersfoort

Route naar het Oude Magazijn

Programma

10:30-11:00 Inloop en aanmelding

11:00-12:30 Programma twee parallelle sessies:

  • Moeder aan de lijn Humandoc (Cafe DLC, maximaal 40 personen)
  • Zelfbeschikking bij zwangerschap en geboorte lezing door Elselijn Kingma (Het Oude Magazijn)

12:30-13:30 Lunch

13:30-15:30 Algemene Ledenvergadering (Het Oude Magazijn)

Het hoofdbestuur legt verantwoording af over het gevoerde beleid. Onderwerpen zijn de jaarrekening 2017, vooruitblik 2019 en de benoeming van bestuursleden.

15:30-16:30 Borrel

Programma twee parallelle sessies

11:00-12:30 Lezing en nagesprek over medisch-ethische thema’s

Moeder aan de lijnSessie 1: Moeder aan de lijn [DEZE SESSIE IS VOLGEBOEKT. JE KUNT JE DUS NIET MEER AANMELDEN HIERVOOR]
Moeder aan de lijn is een documentaire van HUMAN. Het biedt een intiem perspectief op de mantelzorg, wanneer drie dochters hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten. Naast hun eigen gezin en drukke levens zorgen de hoofdpersonen voor hun ouder wordende moeders. Dit doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ geeft aan hoe diep het verantwoordelijkheidsgevoel zit. En terwijl zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven. De rollen zijn omgedraaid. Ineens heb je als kind de zorg voor je bejaarde ouder. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding?

 

 

Elselijn Kingma Sessie 2: Zelfbeschikking bij zwangerschap en geboorte, lezing door prof. dr. Elselijn Kingma
Het Humanistisch Verbond vindt het zorgelijk te zien dat binnen het huidige kabinet medisch ethische kwesties in de ijskast belanden. Zoals rond het vrouwenlichaam en zelfbeschikking. Elselijn Kingma, Socrates hoogleraar en medisch filosoof, staat in deze lezing stil bij de filosofie en ethiek binnen de zwangerschaps- en geboortezorg. Zij stelt onder andere 'dat we aan vrouwen te weinig aandacht geven bij het nadenken en afwegen van risico’s bij zwangerschap en geboorte'. "Zowel filosofie als ethiek hebben onvoldoende aandacht gehad voor het unieke proces - zwangerschap - waar wij allemaal mee begonnen zijn." Ze schetst enkele dilemma’s. Na haar lezing volgt een nagesprek met gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

 

 

Meld je aan