Leon Boer
Uitvaartbegeleider
Leon Boer geeft begeleiding aan de uitvaartceremonie. “Elk leven heeft zijn eigen herinnering. Elk afscheid zijn eigen verdriet. Elke herinnering zijn eigen waarde. Elk mens zijn eigen verhaal en dat is het waard om opgeschreven en verteld te worden.”
Wie ben ik?
Als zoon van binnenvaartschippers kreeg ik al op jonge leeftijd een brede blik op de wereld. Ik leerde al snel dat mensen verschillend zijn en op een andere manier in het leven staan. Zelf ben ik opgegroeid binnen een Protestants Christelijke traditie, maar toen ik op mijn 25ste voor een aantal maanden in Japan werkte zag ik de rijkdom van andere religies en hoe mensen omgaan met spiritualiteit. In het dagelijks leven heb ik een commerciële functie in de food-branche, maar ook thuis vind ik het leuk om te koken. Eten en drinken vormen dus zowel zakelijk als privé een belangrijk element in mijn leven.
Wat ik doe?
Als spreker bij de Humanistische Uitvaartbegeleiding begeleid ik mensen bij het afscheid van hun dierbare, waarbij mijn focus vooral ligt op de afscheidsceremonie. Ik breng structuur aan door middel van een draaiboek, geef muzikale suggesties en schrijf, indien gewenst, het levensverhaal.
Hoe werk ik?
Mijn streven is om recht te doen aan de persoon die overleden is, maar ook aan de mensen die achterblijven. Ik vind het mooi om tijdens de afscheidsceremonie met rituelen en symbolen te werken. Samen met de nabestaanden zoek ik naar symbolen of elementen die passen bij de overledene en kenmerkend waren voor deze unieke mens. Verder probeer ik vooral rust te creëren. Wanneer je als uitvaartbegeleider rust uitstraalt werkt dit doorgaans ook door op de toehoorders. Als het past, stel ik de nabestaanden het lintenritueel voor. Hierbij zijn de nabestaanden en de overledene in de kist met een lint aan elkaar verbonden. De nabestaanden kiezen de kleur uit, die past bij de overledene. Vergezeld van een mooie tekst rijk ik een schaar aan en laat de familie zelf het lint doorknippen. Een deel van het lint blijft bij de overledene, het andere deel gaat mee naar huis als tastbare herinnering aan de relatie met de overledene. Het is dan heel mooi om te zien met welke delicaatheid mensen dat lint doorknippen.
Hoe kijk ik naar afscheid en de dood
Als uitvaartbegeleider heb ik door de jaren heen regelmatig gesprekken gehad met mensen die terminaal ziek waren. Tijdens zo’n Gesprek bij Leven tref ik samen met de betrokkene voorbereidingen voor het naderende afscheid. Er is ruimte voor verdriet, maar neem van mij aan dat er gelukkig ook vaak wordt gelachen. Ik beschouw het als een voorrecht om zo dichtbij andere mensen te mogen komen die tot dat moment wildvreemd voor mij waren. Natuurlijk is het confronterend wanneer je met een terminaalziek iemand in gesprek bent terwijl een vierjarig dochtertje aan dezelfde tafel zit te kleuren. Gelijktijdig is zo’n ervaring een extra stimulans om de allermooiste afscheidsceremonie te organiseren.
Aangaande de dood: het is een goede zaak dat er steeds openlijker over wordt gesproken. Mooi vind ik de woorden die Mozart in 1787 aan zijn vader schreef, De dood is een welkome vriend: ‘Aangezien de dood (welbeschouwd) het werkelijke doel van ons leven is, heb ik mezelf zo volkomen vertrouwd gemaakt met deze goede en trouwe mensenvriend, dat niet alleen zijn beeld niets afschrikwekkends meer voor mij heeft, maar veeleer iets dat bijzonder vredig en troostrijk is’.
BIOGRAFIE
Naam: Leon Boer
Geboortejaar: 1966
Woonplaats: Hank
Hubber sinds: 2018
Talen: Nederlands en Engels
Beroep: commercieel manager