Direct naar de inhoud
Word lid

Dick de Koning

Uitvaartbegeleider

Rondom het overlijden en het afscheid nemen van een dierbaar persoon is ‘de huid dun’. Gewenste en ongewenste emoties komen makkelijker naar buiten. Plezierige en pijnlijke dingen komen steviger binnen. Dat zijn normale reacties in een bijzondere situatie.  

Het is altijd weer bijzonder om in die intense periode bij nabestaanden op bezoek te gaan en te mogen helpen bij het vormgeven van het afscheidsproces. Ieder mens is uniek en ieder afscheid is maatwerk. Samen met de nabestaanden geef ik daar vorm aan.

Door te luisteren naar verhalen over de overledene en vragen te stellen, dienen zich puzzelstukjes aan die ik orden en samenvat tot een waardig en respectvol verhaal, passend, eerlijk en herkenbaar voor de nabestaanden en de gasten bij de uitvaart. Waar mogelijk helpen we nabestaanden om zelf hun herinneringen te delen tijdens de ceremonie. Als dat niet kan, vertellen wij het verhaal namens de nabestaanden.  

Het is ook mooi om samen te zoeken naar de betekenis die iemand heeft gehad tijdens zijn of haar leven; hoe heeft hij/zij zich ontwikkeld? Wat nemen we daarvan mee als inspiratie voor ons eigen leven?  

Ik ben blij dat ik als vrijwilliger goed opgeleid ben bij de humanistische uitvaartsprekers en dat we als collega’s regelmatig met elkaar contact hebben om onze ervaringen uit te wisselen en van elkaar te blijven leren. Het luisteren, schrijven van een levensverhaal en begeleiden van een ceremonie zijn daarmee ook voor mij inspirerende ervaringen.