Martijn Rozing, Amy van Son en Saskia MarkxHoe activeer je leden? Hoe maak je een digitale Nieuwsbrief? Met welke activiteiten kun je jongeren voor het humanisme interesseren of op welke manier kunnen films inspireren tot zinvol leven. Deze onderwerpen kwamen aan bod in vier workshops.

“Het was een werkelijke inspiratiemarkt: waarin je gedachten kon scherpen en je laten informeren over goede voorbeelden en materialen”, vertelt Maartje Liebregts. Als Programmaleider Visie en Beleid van het landelijk bureau was zij het brein achter de Inspiratiemarkt. Liebregts constateerde dat er bij actieve leden van het HV behoefte bestaat aan het uitwisselen van ideeën en deskundigheid en kwam toen op het idee van een markt.

“Leden ontmoeten elkaar bij landelijke activiteiten als de Socrateslezing, de Ledendag of de Van Praagprijs, maar minder snel als vrijwilliger. Als dat wel gebeurt merk je hoe veel energie zo’n bijeenkomst teweeg brengt.”

Ties Grijpstra, voorzitter van de afdeling ’t Gooi, Vecht en omstreken, kijkt terug op een geslaagde middag. “Het ontmoeten van mensen van Groningen tot Maastricht en het uitwisselen van ideeën heeft een belangrijke functie, ook leuk om mensen opnieuw te ontmoeten.”

Menskracht

Bijzonder was dat bij de organisatie en het geven van twee van de vier workshops actieve leden betrokken waren. Amy van Son van de afdeling Arnhem werkte mee aan ‘Whats new(s)’ de workshop over het maken van digitale nieuwsbrieven.

“Opvallend is dat de afdelingen afhankelijk zijn van de menskracht binnen de afdelingen en in het geval van digitale nieuwsbrieven of sites ook afhankelijk zijn van de aanwezige kennis en kunde. Afdelingen willen graag mee in deze nieuwe media, maar hebben daar ook wel ondersteuning bij nodig, vertelt Van Son. Verder valt mij op dat wat voor de afdeling Arnhem als vrij vanzelfsprekend wordt ervaren dit voor andere afdelingen minder het geval is. Arnhem is in dit opzicht een uitzondering op de regel. En dat is altijd leuk om te ervaren.”

Erwin Drenth van de afdeling Haarlemmerland gaf samen met Naomi Woltring van Jong HV een workshop over de vraag hoe je als afdeling meer jongeren kunt bereiken.

Drenth: “Er waren overwegend positieve reacties en veel ideeën en ervaringen uit de groep. Wellicht hadden mensen de hoop het ultieme antwoord te krijgen op de vraag hoe je jongere leden kunt werven. Helaas hebben we dat antwoord niet. Mijzelf heeft het thema opvoeden geïnspireerd en dat heb ik ter sprake gebracht. Eén van de deelnemers opperde dit thema te koppelen aan de Week van de Opvoeding. Daar ga ik binnen mijn afdeling nu weer mee verder.”

Woltring sluit zich hierbij aan. ‘Ik werk zelf natuurlijk vooral met 35-min, Erwin juist met 35-plus in zijn afdeling en het was leuk om over beide leeftijdsgroepen iets te kunnen vertellen. We hebben de afdelingsbestuurders denk ik duidelijk weten te maken dat het ijdele hoop is om allemaal 18-jarigen actief te krijgen en dat ze zich beter kunnen richten op de al wat gesettelde dertig-plus doelgroep met passende activiteiten.

Ontmoeting

Liebregts kijkt tevreden terug. “Mensen hebben aangegeven inspiratie opgedaan te hebben voor nieuwe afdelingsactiviteiten en andere manieren van werken.

Het leuke was bijvoorbeeld dat één van de aanwezigen eerst de workshop LEVEN de film volgde om in de volgende workshop over het activeren van vrijwilligers zich te richten op de vraag: hoe kun je vrijwilligers vinden voor het organiseren van een filmavond? Grijpstra was bij deze workshop. “Er was veel uitwisseling van mogelijkheden, we wilden al iets met film gaan doen en hebben daarvoor nu handvatten.”

Grijpstra volgde ook een workshop over het maken van (digitale) nieuwsbrieven.
“Dat was nuttig. Ik ga verder praten met afdelingen waar ze al meer digitaal werken. We hebben een m.i. goed afdelingsblad, maar willen graag meer digitaal. Punt is natuurlijk wel dat we ook wat ouderen leden hebben die wel willen blijven bedienen met een gedrukte nieuwsbrief.”

Hoewel de dag beoordeeld werd met een acht, valt er ook wat te verbeteren. “Wat belangrijk is voor een volgende keer is om nog meer ruimte te maken voor ontmoeting, los van de inhoudelijke programma-onderdelen. Goede ideeën en samenwerking komen immers ook tot stand bij een borrel of een broodje gezond en niet alleen bij inhoudelijke workshops.”’

Links, foto’s en presentaties

Bekijk het fotoalbum van deze dag op onze Facebookpagina

Lees de openingstoespraak van Ineke de Vries

Lees de presentatie van de Workshop What’s new(s)

Bekijk het filmpje waarin de Werkgroep Utrecht uitlegt hoe je een filmavond kunt organiseren.

Meer informatie het organiseren van een verdiepende filmavond op de website van LEVEN de film