Meerderheid voor recht op sterven bij voltooid leven

4 augustus 2013 leestijd 2 minuten

Bijna tweederde van de Nederlanders (62%) vindt dat hulp bij zelfdoding mag worden verleend als iemand zijn of haar leven voltooid vindt. Dat blijkt uit onderzoek van ‘EenVandaag’ onder 28.000 mensen. Het draagvlak hiervoor is sinds 2007 met 9 procent toegenomen.
In Nederland is euthanasie bij wet geregeld. Een arts mag een patiënt helpen met dodelijke middelen als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Het verzoek moet vrijwillig en weloverwogen zijn. Bij voltooid leven gaat het om oude mensen die zichzelf overleven, die klaar zijn met het leven. Zoals Gerrit van der Haar, die een euthanasieverklaring had en nog kon vertellen dat hij niet verder wilde leven, maar hij kreeg echter geen hulp van een arts. Uiteindelijk deed hij een zelfmoordpoging, vervolgens koos hij voor versterven door niet langer te eten en te drinken.
Zijn neef Bauke Couperus vertelt in de uitzending geëmotioneerd. “Ik wilde hem graag helpen, want ik vind dat een mens recht heeft om te sterven. Maar ik ben misschien wel te bang geweest, want hulp bij zelfdoding is in Nederland strafbaar (artikel 294, lid 2).”
De Nederlandse bevolking
Petra de Jong (directeur NVVE). “Ik vind het heel triest dat iemand in de kou is blijven staan. Zonder goede medische begeleiding is versterving een barbaarse methode. “
De Jong vindt dat artsen de mogelijkheden die er zijn binnen de wet niet altijd goed gebruiken. Dat geldt voor mensen die hun leven als voltooid beschouwen, maar ook voor chronisch psychiatrisch patiënten met een doodswens en mensen met dementie.
Pil van Drion
De meerderheid (driekwart) van de ondervraagden ziet overigens graag dat een arts stervenshulp verleent. Maar meer dan de helft (56 procent) vindt dat de Pil van Drion er wel mag. Daarmee kunnen mensen echt zelf beschikken. De persoon die zo ’n pil krijgt moet dat echter vrijwillig doen en wilsbekwaam zijn. De vraag is of deze pil er ooit komt, vraag filosoof Ton Vink zich af. Hij is counseler van de Humanstische stichting de Einder en vertelt over de Pil van Drion en zijn opvatting over zelfeuthanasie.
Niet aan lot overlaten
Het Humanstisch Verbond vindt dat mensen met een weloverwegen stervenswens, moeten niet aan hun lot kunnen worden overgelaten. Boris van der Ham zegt in een interview op onze site het volgende over.
“Het Humanistisch Verbond heeft zelfbeschikking als een van haar kernwaarden. Door de toegenomen medische mogelijkheden kunnen mensen langer leven. Dat is mooi. Maar het betekent ook dat mensen de ruimte moeten hebben om ook op een verantwoorde wijze zelf te beslissen over hun sterven. Het Humanistisch Verbond heeft bovendien humaniteit als kernwaarde. Mensen met een weloverwegen stervenswens, moeten niet aan hun lot worden overgelaten.”
Lees verder op de site van Eenvandaag en op de site van Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.