Een onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es (voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, voormalig politica en bestuurder in de zorg en advocatuur) koos uit een longlist voor Can vanwege zijn moed en zijn onafhankelijke oordeel. Ook vindt de jury hem een belofte voor de toekomst, ondanks zijn inmiddels flinke oeuvre. “Het is iemand die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel. “Hij voldoet daarmee aan de belangrijkste criteria voor de prijswinnaar:

  • Met de Van Praagprijs eert het Humanistisch Verbond een inspirerend persoon. Iemand die zich in leven en werk inzet voor een humane samenleving, waar vrijheid, zelfbeschikking, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid, weerbaarheid en Bildung de belangrijkste waarden zijn.
  • De winnaar geeft vorm aan deze waarden, is een voorbeeldfiguur, die inspireert met tot een humanistische levenshouding en maatschappijvisie. Zij of hij zet mensen aan tot kritisch denken en bewust handelen en daardoor draagt zij/hij bij aan het humaniseren van de samenleving.

Dat komt volgens de jury vooral tot uiting zijn manier van werken: “Hij stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context de humane benadering mogelijk is.”

Can is blij verrast met zijn nominatie. Vooral omdat het een maatschappelijke prijs is. En hij iemand is die van huis uit heeft meegekregen ’iets voor de samenleving te betekenen’.

Hij is bekend van documentaires als Uitgezet, Bloedbroeders, De Arabische Storm en Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië. Ook deed hij mee in het televisieprogramma Wie is de Mol? Lees meer over zijn oeuvre op wikipedia.

Uitreiking op Het Mag Het Licht Aan Festival

Can neemt de prijs in ontvangst tijdens het Mag Het Licht aan Festival op 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Als prijswinnaar is hij de curator van het festival en reikt hij zelf (symbolisch) een aanmoedigingsprijs uit aan de 600 kinderen die vallen onder het meest recente Kinderpardon.

Aan het festivalprogramma werken mee: Meral Polat, Nazmiye Oral, Boris van der Ham, Daan Roovers en Feico Deutekom. Op het festival zal de bezoeker kunnen genieten van Rumi, Einaudi, theater, filosofie en muziek.

Meer informatie op maghetlichtaanfestival.nl

De jury en eerdere prijswinnaars

De jury van de Van Praagprijs bestaat uit: Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst.

Eerder ontvingen onder meer Typhoon, Adelheid Roosen, Henk Oosterling, Johan Simons, Heddy Honigmann, Kees Schuyt, Karin Spaink en Pieter Winsemius de prijs.