Website 2023 ecohumanisme
Anders kijken naar onze aarde

De gevolgen van klimaatverandering zijn voelbaar. Alarmerende rapporten wijzen ons op de keiharde feiten, en om ons heen zien we hoe het leven op aarde verandert: onleefbaar land, steeds meer overstromingen of juist lange drogere perioden en extreme hittegolven. Je probeert dat wat je kan om een bijdrage te leveren aan beter leven, maar het voelt niet genoeg. Of je weet niet goed waar te beginnen. Misschien vraag je je af of wat je doet, wel zin heeft. Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

Hoe ziet de dag eruit?

Op deze dag staan jouw klimaatzorgen centraal. Waar loop je tegenaan, wat ervaar je, twijfel je misschien of het zin heeft wat jij doet? Je onderzoekt hoe je deze zorgen kunt omzetten in actie: jouw bijdrage aan een duurzame wereld.

We leunen daarbij op het werk van Ecofilosofe Joanna Macy. Zij is een 93-jarige klimaatactivist en boeddhist. Hoe weet zij zoveel mensen op dit moment te inspireren? Lees hier meer over wat haar werk zo speciaal maakt. 

Na de Verdiepingsdag heb je beter zicht op dat wat er voor jou toe doet, en waar je hoop uithaalt. En je leert hoe je dit kunt toepassen op je eigen leven.

Joanna-Macy uitgelicht

Wie is Joanna Macy?

De 93-jarige klimaatactiviste Joanna Macy is voor veel mensen een inspiratiebron. Wat maakt haar werk zo goed?

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Deze verdiepingsdag is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat.

Prijzen

€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze verdiepingsdag wordt aangeboden in plaatsen door heel Nederland. Onder andere in Rotterdam, Den Haag, Groningen, Harderwijk, Dwingeloo, Amersfoort, Leeuwarden en Goes. Meer plaatsen en edities volgen.

Benieuwd naar het cursusaanbod in 2023?

In mei en juni publiceren we regelmatig nieuwe edities. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Veelgestelde vragen

Hoeveel mensen kunnen meedoen aan deze verdiepingsdag?

Per editie kunnen maximaal 10 á 13 mensen meedoen, zodat er volop aandacht is voor elke deelnemer.

Wat is het verschil tussen verdiepingsdag Actieve Hoop en De Klimaatvrijplaats?

Verdiepingsdag ‘Actieve hoop’ wordt door het hele land georganiseerd, en is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat. Het is een reflectieve bezinningsdag.

Daarnaast organiseert het Humanistisch Verbond De Klimaatvrijplaats: een serie van 4 bijeenkomsten waar klimaatactivisten mentaal kunnen opladen. De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar de klimaatvoorhoede ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Deelname aan De Klimaatvrijplaats is gratis. De eerste reeks bijeenkomsten is gestart, in het najaar van 2023 start een nieuwe reeks. Wie interesse heeft om mee te doen aan De Klimaatvrijplaats, kan dit hier kenbaar maken.

Wil jij er zijn voor de klimaatvoorhoede? Hier kan je een eenmalige (geoormerkte) donatie doen. 

Heb je andere vragen over verdiepingsdag Actieve Hoop?

Neem contact op met [email protected]

Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering

Verdiepingsdag Actieve Hoop maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

Twee mensen die elkaar omhelzen bij de Klimaatvrijplaats

Wij komen op voor klimaatactivisten

Zij zetten zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan, maar zien weinig verbetering. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

klimaatmars humanistisch verbond

We bieden perspectief

Het klimaat verandert. Wat kan ik doen? Doe ik wel genoeg? Deze verdiepingsdag helpt je op weg.

seizoensviering zomer

We gaan de verbinding aan: seizoensvieringen

Elk nieuw seizoen heeft invloed op ons leven. In de serie Seizoensvieringen staan we stil bij de natuurwisselingen. Doe mee, op 26 maart vieren we de lente!

Humanistisch Wandelen_copyright_Humanistisch Verbond_humawandel

We gaan de verbinding aan: Humanistisch Wandelen

Wandelen vertraagt, opent je blik op je omgeving, en geeft ruimte voor verwondering. Doe mee aan een humanistische wandeling bij jou in de buurt.