klimaatmars humanistisch verbond
Ecohumanist Beeld door: Lotte Dale

De klimaatcrisis is nu. De alarmerende rapporten wijzen ons op de keiharde feiten, en om ons heen zien we hoe het leven op aarde naar de knoppen gaat: onleefbaar land, overstromingen en hittegolven. Je probeert dat wat je kan om een bijdrage te leveren aan beter leven, maar het voelt niet genoeg. Of je weet niet goed waar te beginnen. Je voelt je machteloos, gefrustreerd of misschien wel angstig. Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

Hoe ziet de dag eruit?

Op deze dag staan jouw klimaatemoties centraal. Waar loop je tegenaan, wat ervaar je, twijfel je misschien of het zin heeft wat jij doet? Je onderzoekt hoe je deze emoties kunt omzetten in actie: jouw bijdrage aan een duurzame wereld.

Dat waar je bang voor bent staat vaak in verband met dat waar je waarde aan hecht. Je hebt alleen verdriet om dat waar je om geeft. Boosheid komt vaak voort uit passie en rechtvaardigheid. Door hier bij stil te staan, krijg je beter zicht op dat wat er voor jou toe doet, en waar je hoop uithaalt. We leunen daarbij op het werk van Ecofilosofe Joanna Macy, klimaatpsychologie en de humanistische tradities van geestelijke weerbaarheid.

Met de volgende vragen gaan we aan de slag:

– Waar haal je levensmoed uit?
– Welke emoties zijn voor mij met klimaatontwrichting verbonden?
– Hoe vinden we in onszelf en anderen wat de aarde nodig heeft?
– Hoe maken we onze hoop actief?

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Je wilt een waardevolle bijdrage leveren aan het leven nu en in de toekomst, maar je ervaart onmacht, alsof het niet genoeg is. Of je voelt je je betrokken bij de grotere vragen van deze tijd en merkt dat je wel wat steun kunt gebruiken? Dan is deze dag van actieve hoop zeker iets voor jou.

Prijzen

€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze verdiepingsdag wordt aangeboden in plaatsen door heel Nederland. Onder andere in Breda, Groningen, Zwolle, Assen, Delden, Leeuwarden, Den Haag en Dordrecht. Meer plaatsen volgen.

Benieuwd naar het cursusaanbod in 2023?

Binnenkort publiceren we het cursusaanbod voor maart t/m mei 2023. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Het Humanistisch Verbond en klimaatverandering

Verdiepingsdag Actieve Hoop maakt deel uit van het programma Ecohumanisme. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Hoe overtuigen we onszelf en anderen – in een wereld van alarmerende berichten – om toch ons gedrag te veranderen? Weten wat van waarde is, voor jezelf én voor de aarde, biedt perspectief. Wij noemen dat: ecohumanisme. Lees hier meer over ons programma, wat we doen en hoe we er voor jou zijn.

klimaatmars 2021

Wij komen op voor klimaatactivisten

Zij zetten zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan, maar zien weinig verbetering. Zij dreigen uitgeput te raken. De Klimaatvrijplaats is er voor hen.

klimaatmars humanistisch verbond

We bieden perspectief

De klimaatcrisis is nu. Wat kan ik doen? Waar vind ik steun? Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

seizoensviering zomer

We gaan de verbinding aan: seizoensvieringen

Elk nieuw seizoen heeft invloed op ons leven. In de serie Seizoensvieringen staan we stil bij de natuurwisselingen. Doe mee, op 26 maart vieren we de lente!

Humanistisch Wandelen_copyright_Humanistisch Verbond_humawandel

We gaan de verbinding aan: Humanistisch Wandelen

Wandelen vertraagt, opent je blik op je omgeving, en geeft ruimte voor verwondering. Doe mee aan een humanistische wandeling bij jou in de buurt.