Praten over de dood helpt bij het nadenken wat je belangrijk vindt in het leven. Bij een goed leven hoort een goede dood.

Het Humanistisch Verbond organiseert de verdiepingsdag Goed Leven, Goede Dood. 

Wat is voor jou een goede dood? En wat betekent een goed leven voor jou? Op deze dag ga je op zoek naar jouw omgang met de dood.

Door de dood in de ogen te kijken krijg je ook scherper waar je blij van wordt. Waar je het allemaal voor doet. Je onderzoekt de gevoelens die de dood ongemakkelijk maken. En je oefent hoe je het gesprek over de dood aan kan gaan. Je leert jezelf kennen, hoe je erin staat, wat je wilt maar ook wat je niet wilt. En hoe je het gesprek met een ander hierover voert.

Belangrijke bronnen

We gebruiken de inzichten van verschillende filosofen, maar de belangrijkste bron van wijsheid ben jijzelf en de andere deelnemers.

Deel 1: Hoe kijk jij naar de dood?

Welke overtuigingen en emoties spelen hierin een rol? We gebruiken de ideeën van René Gude, Christa Anbeek en Joep Dohmen als springplank om meer inzicht te krijgen.

Deel 2: Hoe voer je het gesprek? 

Wat vind jij belangrijk om te bespreken als het gaat over jouw eindigheid of die van een ander? Hoe ga je dit gesprek aan? Leer belangrijke vaardigheden voor een gesprek waarin je praktische helderheid wilt krijgen en tegelijk om moet gaan met je eigen emoties en die van een ander.

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

Nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan bij de groeiende humanistische beweging en ontvang direct korting op onze cursussen en evenementen. 

Ja, ik sluit me aan!