Praten over de dood helpt bij het nadenken over wat je, vanuit dit perspectief, een goed leven vindt. Bij een goed leven hoort een goede dood.

Het Humanistisch Verbond organiseert de verdiepingsdag Goed Leven, Goede Dood. 

Wat is voor jou een goede dood? En wat betekent een goed leven voor jou? Op deze dag ga je op zoek naar jouw omgang met de dood.

Door de dood in de ogen te kijken krijg je ook scherper waar je blij van wordt. Waar je het allemaal voor doet. Je onderzoekt de gevoelens die de dood ongemakkelijk maken. En je oefent hoe je het gesprek over de dood aan kan gaan. Je leert jezelf kennen als het gaat om vragen met betrekking tot de dood en wat je wel en niet wilt. En hoe je het gesprek met een ander hierover voert.

Programma

We gebruiken de inzichten van verschillende filosofen, maar de belangrijkste bron van wijsheid ben jijzelf en de andere deelnemers.

Deel 1: Hoe kijk je naar de dood?

Welke overtuigingen en emoties spelen hierin een rol? We gebruiken de ideeën van René Gude, Christa Anbeek en Irvin Yalom als springplank om meer inzicht te krijgen.

Deel 2: Hoe voer je het gesprek? 

Wat vind jij belangrijk om te bespreken als het gaat over jouw eindigheid of die van een ander? Hoe ga je dit gesprek aan? Leer belangrijke vaardigheden voor een gesprek waarin je praktische helderheid wilt krijgen en tegelijk om moet gaan met je eigen emoties en die van een ander.

Meedoen?

Deze verdiepingsdag wordt aangeboden door heel Nederland. Onder andere in Zutphen en Deventer. Meer plaatsen volgen.

Benieuwd naar het cursusaanbod in 2023?

Binnenkort publiceren we het cursusaanbod voor mei t/m oktober 2023. Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Reacties van deelnemers uit eerdere edities

“De dag heeft mij kracht en moed gegeven, waarvoor veel dank.”
“Mooie mix van informatie en interactie. Het was ook verrijkend om te vernemen hoe anderen zich relateren aan dit onderwerp.”
“Interessant om de connectie te horen van verschillende filosofen naar het thema van deze dag.”
“Ben zelf met het thema bezig en heel blij dat deze dag werd georganiseerd.”
“Ik had verwacht dat het veel over euthanasie zou gaan, maar gelukkig was de insteek heel anders.”
“Ik hoopte vooraf dat deze dag iets van mijn angsten zou wegnemen. Dat is gelukt. Wat mij daarbij het meeste heeft geholpen, zijn de oefeningen.”
“Vertrouwde en veilige sfeer.”

Veelgestelde vragen

Biedt de verdiepingsdag wat ik zoek? Wat kan ik verwachten?

Op de verdiepingsdag ga je op zoek naar jouw omgang met de dood, op wat een goede dood en een goed leven voor jou betekent. En hoe je het gesprek hierover kunt aangaan met een ander. In de reacties hierboven kun je lezen hoe deelnemers van eerdere edities deze verdiepingsdag hebben ervaren.

Komt het stervensproces en euthanasie aan de orde?

Het stervensproces en euthanasie zijn geen onderdeel van het programma. Ze komen wellicht ter sprake maar voor echte begeleiding of discussie is geen ruimte. Mocht je daar behoefte aan hebben, dan verwijzen we je graag door:

Ben je op zoek naar stervensbegeleiding of professionele begeleiding en steun tijdens je ziekte?
Dan zou je in gesprek kunnen gaan met een geestelijk verzorger. Dat kan gewoon bij je thuis. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd. Een geestelijk verzorger richt zich op iedereen die in moeilijke of belastende situaties terecht is gekomen. Dood, ziekte of beperking, relatievorming en overgangsmomenten, verlies of trauma. Afhankelijk van je situatie worden de kosten (deels) vergoed. Kijk hier voor meer informatie:
wat doet een geestelijk verzorger
waar vind ik een geestelijk verzorger

Kijk voor voorlichting en informatie over euthanasie op nvve.nl. Bij NVVE kun je terecht met vragen over euthanasie, wetgeving en wilsverklaringen. Ook is er een steunpunt voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Van een goed gesprek tot intensieve persoonlijke ondersteuning.

Ik wil graag meedoen, maar de verdiepingsdag wordt (nog) niet aangeboden in mijn regio. Wat kan ik doen?

Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

Ik heb een andere vraag over de verdiepingsdag

Neem contact op

Vrij denken, samen leven

Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk.

Nog geen lid? Sluit je dan vandaag nog aan bij de groeiende humanistische beweging en ontvang direct korting op onze cursussen en evenementen. 

Ja, ik sluit me aan!