Bijeenkomst 1: introductie in de moderne levenskunst

Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar ook met het verkennen van de moderne levenskunst. Wat is levenskunst? Waarom is het in de moderne tijd ontstaan en welke soorten levenskunst kunnen we onderscheiden?

Bijeenkomst 2: ervaring en zelfkennis

Levenskunst wordt ook wel gezien als zelfzorg. Maar om goed voor jezelf te kunnen zorgen, moet je eerst wel wat over jezelf weten. Zelfkennis dus. Wie ben je? Hoe en wat leer je van je eigen ervaringen? Welke inzichten verkrijg je uit reflectie? De filosoof en essayist Michel de Montaigne staat centraal in deze bijeenkomst.

Bijeenkomst 3: het probleem van vrijheid en kiezen

De grootste invloed die je op je leven hebt, is de mogelijkheid die je hebt om te kiezen. De keuze vormt de meest concrete uitdrukking van onze vrijheid. De vraag is alleen hoe gaan we met die vrijheid om? Hoe kom je tot een keuze die bij jou past? Friedrich Nietzsche en Jean Paul Sartre komen hierbij aan bod.

Bijeenkomst 4: verbondenheid en vriendschap

De mens is een sociaal wezen, we leven niet alleen, maar in verbanden; je familie, je vrienden, je werk. Wat betekent dat voor de levenskunst, voor jé levenskunst en voor je relatie met anderen? Hoe vind je vrijheid in de verbondenheid met anderen? Hier heeft de filosoof Emmanuel Levinas veel over geschreven, dus die wordt deze bijeenkomst behandeld.

Bijeenkomst 5: lot en geluk

Levenskunst legt dus de nadruk op zo te leven dat er sprake is van een ‘eigen’ leven. Toch is levenskunst geen maakbaarheidsfilosofie. Hoewel vrijheid een belangrijke waarde is, is het (nood)lot dat evenzeer. Met Martha Nussbaum onderzoek je hoe je omgaat met wat je overkomt.

Bijeenkomst 6: zelfzorg en afsluiting

In de laatste bijeenkomst blik je terug op het denken van Foucault en praten we met elkaar over de onderzoeksvragen waarmee hij de zorg voor zichzelf in kaart bracht. En hoe je dat kunt toepassen op je eigen leven.

Meedoen aan een cursus?