De wereld verandert in een rap tempo. Bijbenen is op zich al een uitdaging. Maar het roept ook de nodige vragen op. Wat betekent het nog om mens te zijn, als Artificiële Intelligentie ons in steeds meer taken lijkt te verslaan? Zijn we nog in staat tot echte verbinding met onze medemens of de natuur, als ons leven zich steeds meer online begint af te spelen? Welke vraag jou ook bezighoudt: samen onderzoeken we hoe jíj hiermee wilt omgaan.

Hoe ziet deze cursus eruit?

Cursusbeeld Mens zijn in de 21ste eeuw

In vier avonden verdiep je je in wat het betekent om je leven hier en nu vorm te geven. Je gaat op zoek naar nieuwe perspectieven met behulp van teksten van hedendaagse denkers, reflectie en groepsgesprekken.

1. Verbondenheid: Wat is de waarde en reikwijdte van verbondenheid in de huidige samenleving? Je onderzoekt wat het betekent om tegelijk autonoom te zijn én verbonden met anderen.

2. Mens en aarde: Hoe verhouden we ons als mens tot de aarde en de natuur? Je verkent de benadering die het beste bij jou past: of dit nu technologisch is of eerder filosofisch.

3. Technologie: Welke impact heeft technologie op ons menszijn en onze ideeën daarover? Misschien kan het ook bijdragen tot een goed leven – mits we er goed mee omgaan.

4. Praktische wijsheid: Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen, in plaats van technologie te laten bepalen? Je komt erachter wat jij belangrijk vindt en hoe je jouw afwegingen maakt.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is er voor iedereen die zich weleens vragen stelt over de uitdagingen van deze tijd – en een manier zoekt om hiermee om te gaan.

“In deze cursus leer je om met een onbevangen blik te kijken naar actuele thema’s die ieder mens raken.”

Prijzen

Prijs inclusief reader
€ 140 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze cursus wordt dit najaar aangeboden door heel Nederland, onder andere in Utrecht en Amsterdam. Meer edities en plaatsen volgen.

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Is voorkennis vereist voor deze cursus?

Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

Ik wil deze cursus graag volgen maar hij wordt niet bij mij in de buurt aangeboden. Wat kan ik doen?

Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op.

Benieuwd naar het gehele cursusaanbod?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Wat het Humanistisch Verbond jou kan bieden

Wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Waarschijnlijk worstel jij ook weleens met dit soort vragen. Weet: levensvragen zijn van alle tijden en we zoeken allemaal naar de zin van het leven. Zonde dus om het helemaal in je eentje uit te zoeken. Daarom zijn wij er. Het Humanistisch Verbond biedt jou handvaten aan om richting te geven aan het leven.

Kun je niet wachten om te beginnen met de cursus en wil je nu al aan de slag? Neem dan een kijkje op onze webshop: voor de leukste doe-boekjes, gesprekskaarten en verdiepend leesvoer. Kijk nu!