In deze cursus onderzoeken we humanistische inspiratiebronnen en gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven. Door teksten te lezen die je anders niet zo snel leest, reflectie en in gesprek met je docent en medecursisten sta je stil bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw. En wat het humanisme daarbij kan betekenen.

Bas Nabers, die de cursus mede ontwikkelde, zegt hierover:

“Door onbevangen na te denken leren we veel over onszelf en de wereld waarin we leven. In deze cursus gaan we op zoek naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.”

Esther Wit die met Bas Nabers samen werkte aan deze cursus vult aan:

“We doen dat onder andere door het begrip van ‘Bildung’ (vorming) opnieuw in te zetten en inhoud te geven. Een klassiek ideaal in het humanisme. Humanisme is in die zin zowel realistisch – ieder mens moet zich vormen – als optimistisch – ieder mens kan zich vormen.

Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen? En dat op een duurzame manier te doen, samen, met een beter vermogen je aandacht zelf te bepalen en te richten (in plaats van technologie te laten bepalen) en met praktische wijsheid?”

De coronacrisis zet een aantal vragen over ons mens zijn in de 21e eeuw op scherp. In deze cursus staan we daarom ook stil bij prangende vragen die daarin op ons afkomen en ons tot bezinning dwingen. Tegelijk is deze cursus geen ‘corona-cursus’.

Locaties en prijzen

Locaties: je kunt dit najaar meedoen op verschillende locaties door het land.
o.a. in Den Haag, Middelburg, Groningen, Heerlen, Utrecht, Winterswijk en online.

Prijs (exclusief lunch, inclusief reader en koffie/thee):
€ 140 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Programma

In vier avonden verdiep je je in wat het betekent om je leven hier en nu vorm te geven. Deze onderwerpen staan centraal.

1: verbondenheid
Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar onderzoekt meteen het dilemma tussen het ideaal van autonomie, zelfbeschikking en het feit dat je niet los staat van anderen. Want zijn we niet ten diepste ook op elkaar aangewezen? Is het tijd voor een afhankelijkheidsverklaring?

2: mens en aarde
Als je ervan uitgaat dat er sprake is van klimaatverandering, waar moeten we of jij als individu dan de oplossing zoeken? In technologie of in een morele heroriëntatie? In deze bijeenkomst gaan we niet somberen of wanhopen, maar zoeken naar een waarachtiger omgang met onszelf, de natuur en de aarde. Hoe benader je de natuur en pas je dit toe in je leven?

3: technologie
Technologie is niet per definitie goed of slecht. Technologie is er en heeft een grote invloed op ons. Op ons dagelijks leven en op de hele wereld. Hoe kan een voor ons goede omgang met techniek bijdragen tot een goed leven? Met speciale aandacht voor… aandacht.

4: praktische wijsheid
Je hoort het vaak: ieder z’n eigen mening. Maar wat betekent wijsheid dan? Wie heeft de wijsheid in pacht? In deze bijeenkomst praten we over wat praktische wijsheid is en hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt en afwegingen maakt.

De coronacrisis zet een aantal vragen over ons mens zijn in de 21e eeuw op scherp. In deze cursus staan we daarom ook stil bij prangende vragen die daarin op ons afkomen en ons tot bezinning dwingen. Zoals:

– Hoe blijf je je verbonden voelen met het welzijn van de wereld als je angst voor je eigen veiligheid naar boven komt?
– Is het helpen van minder economische welvarende landen met de vaccinaties een kwestie van solidariteit? Of is het juist een slimme aanpak, ofwel wijsheid, omdat dit een mondiaal probleem betreft dat door globalisering altijd weer de kop op zal steken als niet iedereen een oplossing vindt voor dit virus?
– Is het wijsheid om zoveel mogelijk, koste wat het kost, sterfte tegen te gaan of moet in de afwegingen ook andere schade worden meegenomen? En moeten we daarmee dus ook accepteren dat dit het sterftegetal eventueel verhoogt?

Tegelijk is deze cursus geen ‘corona-cursus’. 

Deelnemers aan het woord

“Een mooie filosofische blik op maatschappelijke ontwikkelingen met veel ruimte voor uitwisseling en interactie. Zet aan tot reflectie en hoe ik zelf in deze wereld sta.”

Deelnemer cursus Mens zijn in de 21e eeuw

In het dagelijks leven is het soms lastig om met anderen te praten over actuele thema’s waar ik me zorgen over maak, dilemma’s waar ik mee aan het stoeien ben. In deze cursus is er volop ruimte om uit te wisselen over de invloed van technologie, de dreiging van de klimaatcrisis. Wat je zelf kunt doen. Wat je behoeften en waarden zijn. Welke keuzes bij je passen. Waar er hoop en inspiratie te vinden is. Aanrader!

Deelnemer cursus Mens zijn in de 21e eeuw

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Is voorkennis vereist voor deze cursus?

Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

Ik wil deze cursus graag volgen maar hij wordt niet bij mij in de buurt aangeboden. Wat kan ik doen?

Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op.