In deze cursus onderzoeken we humanistische inspiratiebronnen en gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven. Door teksten te lezen die je anders niet zo snel leest, reflectie en in gesprek met je docent en medecursisten sta je stil bij fundamentele vragen uit de 21e eeuw. En wat het humanisme daarbij kan betekenen.

Bas Nabers, die de cursus mede ontwikkelde, zegt hierover:

“Door onbevangen na te denken leren we veel over onszelf en de wereld waarin we leven. In deze cursus gaan we op zoek naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.”

Esther Wit die met Bas Nabers samen werkte aan deze cursus vult aan:

“We doen dat onder andere door het begrip van ‘Bildung’ (vorming) opnieuw in te zetten en inhoud te geven. Een klassiek ideaal in het humanisme. Humanisme is in die zin zowel realistisch – ieder mens moet zich vormen – als optimistisch – ieder mens kan zich vormen.

Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen? En dat op een duurzame manier te doen, samen, met een beter vermogen je aandacht zelf te bepalen en te richten (in plaats van technologie te laten bepalen) en met praktische wijsheid?”

Meedoen?

  • Kijk in de agenda voor een cursus bij jou in de buurt. Daar vind je ook meer informatie over de docent en de prijs.
  • In het programma vind je meer informatie over de inhoud van de cursus per avond.
  • Wil je deze cursus graag volgen maar wordt hij niet bij jou in de buurt aangeboden neem dan contact met ons op.

 

Deze cursus volgen bij jou in de buurt of online?

 

Voorkennis en materiaal

Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

Een deelnemer aan het woord

“Een mooie filosofische blik op maatschappelijke ontwikkelingen met veel ruimte voor uitwisseling en interactie. Zet aan tot reflectie en hoe ik zelf in deze wereld sta.”

Deelnemer cursus Mens zijn in de 21e eeuw