Beeld online cursus filosofie Klassieke Levenskunst 2021

Wat maakt een leven mooi en waardevol? Kies ik daadwerkelijk voor wat ik van belang vind? Houden deze vragen je bezig en ben je op zoek naar een antwoord? Je bent niet de enige of de eerste. In zes avonden maak je kennis met ‘de levenskunst’.

Tijdens de cursus Klassieke levenskunst leer je over het ontstaan van de levenskunst, de vragen waar het om draait en de relevantie voor je eigen leven. Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen, leer je scherper te denken over jouw leven en wat je echt belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus: jouw vragen over hoe te leven.

In zes avonden maak je kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Socrates, Aristoteles en Epicurus.

Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Levenskunst is oefenen. Daarom lees je niet alleen teksten en hoor je over deze denkers, ook oefen je met medecursisten, onder leiding van een ervaren docent.

Zoals docente Silvia Benschop, zij geeft onder meer de cursus Klassieke levenskunst.

Programma Klassieke levenskunst

Het programma van de Klassieke levenskunst beslaat zes avonden. Hieronder lees je welke thema’s per avond centraal staan.

1: levenskunst, filosofie en bouwstenen
Je maakt kennis met de bouwstenen van de levenskunst. Wat is het eigenlijk en wat betekent ‘kunst’ in de levenskunst eigenlijk?

2: een kritische, ondervragende omgang
Socrates staat centraal. Je leert hem kennen, maar vooral ook zijn belangrijkste bijdrage aan de filosofie. De kunst van het vragen stellen. Je leert hoe Socrates zijn gesprekspartners in een onderzoekende houding bijbracht.

3: een voortreffelijke omgang
Hoe kun je een voortreffelijk leven leiden? Het antwoord van Aristoteles op deze vraag ontdek je tijdens deze bijeenkomst. Hij vond dat je naar het juiste midden moest zoeken. Maar wat betekent dat voor jou?

4: een inspecterende omgang
De Romeinse Stoa zetten het ‘innerlijke kompas’ centraal. Hoe kun je leren luisteren naar je eigen natuur? En wat is dat eigenlijk, een ‘eigen natuur’?

5: een genietende omgang
Met Michel de Montaigne onderzoek je wat een openhartige omgang met jezelf en de ander kan zijn: bijvoorbeeld oorspronkelijk en onbevangen. Een bijeenkomst over het moderne ik en het leven als een reis.

6: ethos en bevriend raken met jezelf en de ander
Wat is jouw levenskunst? Die vraag staat tijdens de laatste bijeenkomst centraal. Wat je hebt geleerd vertaal je naar je eigen leven. Er is met name aandacht voor vriendschap en werk.

Een deelnemer aan het woord

Mevrouw Stapel volgde deze cursus en vindt dat iedereen iets heeft aan filosofische denkers.

“De wereld is niet star, dus moeten je ideeën en idealen soms verschuiven. Door deze levenskunstcursus heb ik door inzichten van filosofen en gesprekken met de andere deelnemers, meer zicht gekregen op hoe ik door op verschillende manieren te denken mijn eigen problemen beter op kan lossen. Vooral het interactieve, dat is zo leuk aan deze cursus.”

Mevrouw Stapel

Veelgestelde vragen

Is voorkennis vereist voor deze cursus?

Voorkennis is niet vereist.

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. Elke week kun je je verdiepen in filosofische teksten uit de reader, die aansluiten op het programma. Ook geeft de docent soms een opdracht mee, waarmee je – als je dat wilt – kunt oefenen. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Ik wil graag meedoen, maar de cursus wordt (nog) niet aangeboden in mijn regio. Wat kan ik doen?

Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

Heb je een andere vraag?

Neem contact op.