We vragen ons af: wat is goede opvoeding volgens jou? Ben je klaar als je kind het goed doet op school, naar de sportclub gaat en misschien ook nog naar muziekles? Geweldig natuurlijk, als dat allemaal lukt. Of wil je je kind ook iets meegeven aan morele waarden? Wil je dat het een ‘goed mens’ wordt? Maar wat is dat, en hoe pak je dat dan aan?

In vier bijeenkomsten van 2 uur gaan we met deze en meer vragen aan de slag. Na de cursus heb je meer zicht op wie jij bent als opvoeder, waar je voor staat en hoe je dat aan je kinderen mee wilt geven. Je leert hoe je kan filosoferen met je kinderen en hoe je rituelen kunt maken en gebruiken. We doen dat op een vrolijke en praktische wijze, met voldoende diepgang en interactie.

Programma

Bijeenkomst 1: De opvoeder
Wie ben jij nu eigenlijk zelf als opvoeder? Wat hebben jouw ouders/ opvoeders en jouw omgeving je meegegeven aan waarden in je leven? Welke heb je gehouden en van welke nam je afscheid? Wat vind jij belangrijk in opvoeding?

Bijeenkomst 2: Geluk
Wat is geluk dan eigenlijk? Wat betekent het voor jou? En heeft het iets te maken met een zinvol/goed leven. Wat hebben filosofen hierover gezegd en wat vind je daar zelf van.

Bijeenkomst 3: Waarden
Wat krijgen je kinderen aan voorbeelden en normen en waarden al mee in het dagelijks leven en hoe praat je daarover met hen? Hoe kun je bepaalde waarden stimuleren? We geven je praktische handvatten, bijvoorbeeld rond filosoferen met je kinderen.

Bijeenkomst 4: Feest en verdriet
Bij belangrijke momenten in het leven, zowel blije als verdrietige, spelen normen en waarden vaak onbewust een belangrijke rol. Hoe kan je daar meer bewust aandacht aan geven? Hoe maak je bijvoorbeeld een nieuw ritueel?

Docenten

Christa Compas

Christa Compas (bijeenkomst 2 en 4)
Christa Compas heeft ruim 10 jaar gewerkt in het onderwijs. Ze heeft inmiddels twee volwassen kinderen, die haar de les lezen over de juiste normen en waarden, bijvoorbeeld als het gaat om het klimaat. De vraag “wat geef je je kinderen mee” en vooral “hoe dan” heeft ze zichzelf zowel als moeder als als juf vaak gesteld. 

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos (bijeenkomst 1 en 3)
Mark heeft 12 jaar ervaring met lesgeven, zowel in het basis- als in het middelbaar onderwijs. Ook trainde hij docenten, bijvoorbeeld in filosoferen met kinderen. Hij houdt ervan om goede gesprekken te begeleiden over lastige onderwerpen, waarbij verschillen niet uit de weg gegaan worden.
Mark is programma-manager onderwijs & opvoeding bij het Humanistisch Verbond.

Maandelijks inspiratie in je mailbox? Ontvang de Kinderwijzer!

De Kinderwijzer is de humanistische opvoednieuwsbrief voor ouders, opvoeders en onderwijzers. Elke nieuwsbrief wordt geschreven door professionals uit de humanistische onderwijs- en opvoedwereld.