Socrateslezing met Özcan Akyol
en Anna van den Breemer

Laat je kind kennismaken met mensen buiten de eigen bubbel – Durf als ouder te twijfelen

Wat is de beste opvoedmethode? Wat wil je doorgeven uit je eigen jeugd en wat juist niet? Nu Özcan en Anna samen een gezin vormen denken ze na over welke waarden ze hun dochter en zoon willen meegeven. En dat is niet eenvoudig. Het ouderschap maakt onzeker. Iedereen kan jouw leven beoordelen als je iets online zet. Zo veel stellige meningen, zo veel twijfels. Je wilt je kind beschermen, maar met de perfecte Disney-opvoeding creëer je geen weerbare kinderen die zich staande zullen houden in een competitieve wereld. Hoe kunnen kinderen zich ontwikkelen tot kritische burgers van een gezonde democratie?

In de Socrateslezing op 2 december buigt het stel – en ouders van hun twee kinderen – zich over de vele paradoxen en uitdagingen die het ouderschap kent door theorie af te wisselen met de praktijk, hun eigen gezinsleven.


Tickets koop je hier

Maandag 2 dec 2019

19:30 uur inloop (ontvangst met koffie of thee)

20:00 uur – 21:30 uur programma

Het Nationale Theater | Koninklijke Schouwburg, Den Haag

Meer informatie?

Lees meer over de Socrateslezing met Özcan Akyol en Anna van den Breemer

Recente Socrateslezingen

Fotograaf Jitske Schols

Carin Gaemers en Hugo Borst: de moraal ís het verhaal

Stap uit onze neoliberale bubble, Anders stevenen we af op een moreel failliete samenleving. Lees de aanbevelingen van Carin Gaemers en Borst.

Attachment #24042

2018: Paul Scheffer: Macht zonder moraal is niet duurzaam

Autoritaire regimes zijn in opmars. Daardoor staat humaniteit tegenover de soevereiniteit van een staat. Wat betekent dat voor mensenrechten?

Attachment #11085

2018: Stine Jensen: Hoe verder naar #metoo?

Hoe verder naar #metoo. Wat is de rol van mannen, machthebbers, opvoeding, de overheid. Welke lessen kunnen we leren?

Attachment #11023

2017: Joris Luyendijk over westerse morele blinde vlekken

Kom eens uit die trein, want die is zo behaaglijk, hield Joris Luyendijk het publiek voor tijdens de Socrateslezing.

Hoe is de Socrateslezing ontstaan?

Het startpunt van de traditie van de Socrates-lezing is 1984, toen de humanistische Stichting Socrates, een werkstichting van het Humanistisch Verbond, de lezing voor de eerste keer organiseerde. Tegenwoordig organiseert het Humanistisch Verbond de lezing

Wie hielden de Socrateslezing?

Wetenschappers, filosofen, journalisten en publicisten. Vele mannen en vrouwen hielden de Socrateslezing. Hans Achterhuis, Anil Ramdas, Stine Jensen, Roger van Boxtel, Fernando Savater, en Lodewijk de Waal, Hedy dÁncona, Joep Dohmen, Beate Roessler & Britta Böhler Rutger Claassen & Arnold Heertje,Bas Heijne. Philipp Blom, Rob Tielman, Vincent Icke, Louise Fresco, Susan Neiman, Maajid Nawaz en Evelien Tonkens.

Welke thema’s komen aan de orde?

Dat kan van alles zijn zolang de lezing maar commentaar geeft op de samenleving vanuit humanistisch perspectief. De participatiesamenleving, #metoo, Bildung, wetenschap en waarheid, de rol van ouderen, het klimaat of de voedselvoorziening, de invloed van techniek op  de mens, de radicale islam en de rol van vrijheid van levensovertuiging.

Wat heeft de Socrateslezing met de Stichting Socrates te maken?

De stichting Socrates organiseerden tussen 1983 en 2003 19 keer de Socrateslezing. Sinds enige jaren doet het Humanistisch Verbond dit alleen maar soms wel in samenwerking met humanistische partners.