Zes sprekers verbonden aan het Humanistisch Verbond gingen online in gesprek met de Koning. Oud-voorzitter Rob Tielman vertelde over hoe de organisatie in 1983 de grondwet kreeg gewijzigd. Voorzitter Mardjan Seighali vertelde over haar vrijheidsstrijd en die van de organisatie. Filosoof Stine Jensen gaf haar kijk op de urgentie van het humanisme voor de huidige en toekomstige thema’s, zoals polarisatie, vrijheid en verbinding.

75 jaar georganiseerd humanisme
Op 17 februari 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, wordt het Humanistisch Verbond opgericht. Steeds meer mensen verlieten het geloof maar hadden nog geen stem, nauwelijks rechten en werden gediscrimineerd. Het Humanistisch Verbond werd die stem. Ook voorzag het Verbond in de grote behoefte aan (seculiere) zingeving om mensen weer veerkrachtig te maken.

Het onlinegesprek met de Koning was het startschot van het jubileumjaar dat in het teken staat van vrijheid en vrijdenken. In september start in het Amsterdam Museum een tentoonstelling over vrijdenken. Wat is vrijdenken en wat maakt iemand een vrijdenker? Diezelfde maand wordt het jubileum groots gevierd. Lees hier het volledige jubileumprogramma.

17 februari 2021 - Koning in gesprek met Humanistisch Verbond ter ere van de 75ste verjaardag van Verbond Bron: www.youtube.com