Gisteren onthulde de Groene Amsterdammer dat Siriz, een christelijke organisatie die je kunt benaderen als je onbedoeld zwanger bent, geen neutrale hulpverlening biedt. Medewerkers van Siriz spelen in gesprekken in op gevoelens van schuld en schaamte. De Kamerleden Ploumen (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks) stelden er kamervragen over op 13 september.

De kamerleden focussen op de vraag: mag overheidsgeld gebruikt worden om vrouwen sturende vragen te stellen over hulp bij ongewenste zwangerschap? En of dit gevolgen moet hebben voor de subsidieverstrekking. Ook is belangrijk om te weten of er in de praktijk verschillen zijn tussen Siriz en FIOM. Met name als je kijkt naar de benadering van een vrouw die ongewenst zwanger is en aangeeft voor abortus te kiezen? En, als dat zo is, welke verschillen in benadering gewenst zijn?

Het Humanistisch Verbond kan zich vinden in deze vragen. Want Siriz, gesteund door anti-abortusorganisaties als VBOK, weet een steeds groter deel van de abortushulpverlening naar zich toe te trekken. Voorheen ging er meer subsidie naar de stichting Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Deze organisatie heeft geen ideologische grondslag, in tegenstelling tot het christelijke Siriz. Maar vrouwen hebben recht om te weten wie ze voor zich hebben.

Dat blijkt ook onder meer uit het verhaal van Livia op onze website

Kwalijk

Het chatgesprek van Siriz is kwalijk, echt niet oké’, zo reageert hoogleraar Ellen Laan, hoofd van de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie van Amsterdam UMC, in de De Groene Amsterdammer.

“De hulpverlener is veel te sturend en begint direct over schuldgevoelens en psychische problemen op latere leeftijd, terwijl daar de hulpvraag niet over gaat. Uit talloze onderzoeken blijkt overigens dat vrouwen die een abortus hebben gehad helemaal niet méér psychologische problemen hebben. Dat is echt een fabeltje.”

Meer weten?

Lees ons opiniestuk in NRC
Nog veel meer vind je in ons dossier over abortus

Steun ons en word lid

Het kabinet stopt de ontwikkeling van het debat over medisch-ethische onderwerpen. Het Humanistisch Verbond wil liefde, leven en dood niet in de ijskast laten staan. Steun ons in dat streven!

Hollandse Hoogte: foto van demonstratie op 11 september 2018 tegen abortus